„Cu acest pachet de integritate sunt probleme. Ceea ce ni s-a propus nouă nu prea este prin Europa. Totuşi de viaţa cetăţenilor, de garanţia familiei şi a lăcaşelor familiilor răspundem noi, da nu europenii. Europenii vor reforme cum vrem şi noi, dar este totuşi o diferenţă de gândire între cetăţenii noştri şi cetăţenii din Europa. Avem probleme cu acest pachet care, cred eu, dacă îl acceptam cum doresc ei, am pune în pericol viaţa multor cetăţeni. Cerinţele care sunt acolo, să declari bunurile, asta înseamnă că ele ajung cunoscute de cetăţeni. Şi ştiţi cum la noi, ca şi peste tot în lume, există lumea criminală. Şi în cazul dat orice funcţionar care a făcut această declaraţie e cunoscut, pentru că se publică pe pagina CNI. Şi atunci ne trezim că se află: a, aha, în casa cutare este cutare. Reformele ca reformele şi lupta cu corupţia ca lupta cu corupţia, dar nimic nu este mai important decât drepturile şi libertăţile omului”, a declarat Ghimpu, în cadrul unei ediţii speciale la TVR Moldova.

Întrebat despre votarea proiectelor de legi pe bandă rulantă votate de Parlament, Ghimpu a spus că „nimic nu e bătut în cuie” şi că, până la urmă, deputaţii au tot dreptul să facă modificări în proiectele de legi.

Totodată, Ghimpu s-a referit la prestaţia premierului Pavel Filip la Bruxelles şi a avut doar cuvinte de laudă pentru acesta, criticând presa care a „arătat de rău”. „Eu am vorbit cu un eurodeputat liberal şi el mi-a spus că domnul Filip s-a prezent bine şi că dacă o să continuăm aşa, în timpul apropiat se va schimba atitudinea faţă de actuala guvernare”, a punctat Ghimpu.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Ghimpu s-a referit la investigaţia RISE Moldova privind acţiunile nedeclarate ale membrului PL Iurie Chirinciuc la o firmă care comercializează mobilă de lux. Or, Ghimpu s-a arătat revoltat de investigaţie, apărându-l pe Chirinciuc.

„N-a scos la iveală nimic investigaţia. Lucrurile au fost declarate. Ei au zis că trebuie să arate şi finul, şi cumătra. Nu. Legea nu prevede. Ceea ce prevede legislaţia domnul Chirinciuc a arătat. Şi dacă n-ar fi arătat, demult l-ar fi chemat CNI-ul. RISE-ul ăsta nu-i CNI. Aici a fost un fel de: „hai să-l scoatem şi pe ăsta să se vadă că şi liberalii au unul”. Să fim serioşi, nu se arată în declaraţie veniturile finului şi cumetrilor. Ceea ce a publicat RISE-ul n-are nimic cu încălcarea legislaţiei”, a spus Ghimpu.

În context, liderul PL s-a luat din nou de presă. „Presa la noi e liberă, nu poartă răspundere, dar trebuie noi să lămurim că aşa nu-i corect. Nu este corect când presa-i aşa de liberă încât defăimează un om şi pe urmă încearcă şi demonstrează. Noi avem mult de lucru şi în privinţa politicienilor, dar şi în privinţa jurnaliştilor”, a mai spus Ghimpu.