„Agenda e comună: supravieţuirea. Doar că altfel. Cetăţenii se gândesc cum să-şi achite facturile tot mai împovărătoare, cum să-şi găsească un loc de muncă, cum să-şi hrănească şi să-şi îmbrace copiii. Politicienii se gândesc cum să rămână la putere. Şi când te uiţi cum s-a format actuala majoritate parlamentară, prin corupere, şantaj şi racolare, vezi că nu-şi mai aleg mijloacele. Azi, în Republica Moldova, ideologiile au murit şi poate ar trebui să ţinem un moment de reculegere. Totul se reduce la o luptă abjectă pentru resurse şi influenţă”, a continuat editorialistul.

Potrivit lui Vitalie Ciobanu, majoritatea cetăţenilor din Republica Moldova se zbat între sentimentul de exasperare şi insolvabilitate. „Când am spus „capăt de drum” am avut în vedere sentimentul de exasperare şi insolvabilitate pe care îl resimt majoritatea moldovenilor după şapte ani de guvernare pseudo-proeuropeană şi la aproape un sfert de veac de la proclamarea independenţei. E nevoie de o schimbare radicală”, a precizat intervievatul.

 „Pentru că la Chişinău s-a instalat arbitrarul absolut. Puterea e concentrată în mâinile unei cleptocraţii cinice, având în frunte un personaj lipsit de scrupule, care construieşte mereu scheme, adună dosare, stochează filmuleţe video prin care îi şantajează pe politicienii din Moldova, dar şi pe cei din România (pe unii dintre ei) şi poate şi din alte ţări. Un personaj fabulos, dacă ar fi rămas în literatură… În acest moment în parlamentul de la Chişinău cel mai numeros grup îl constituie neafiliaţii, adică transfugii pe care oligarhul i-a smuls de la celelalte fracţiuni parlamentare: de la PLDM, de la comunişti şi de la socialişti. Partidul Liberal al „unionistului” Ghimpu este capturat in corpore, a devenit, practic, o filială a Partidului Democrat. Nu e nimic mai nesigur decât să încerci să descifrezi trucurile „iluzionistului” Plahotniuc, nimic mai puţin previzibil decât un sistem al puterii construit pe corupţie şi şantaj. Comportamentul unei guvernări care se ghidează de o doctrină, de nişte precepte ideologice, oricât de controversate, încă mai poate fi anticipat”, a adăugat analistul.

Ciobanu spune că Vladimir Plahotniuc şi-a croit o plasă în care a atras majoritatea politicienilor, oferindu-le propuneri în faţa cărora nu au putut rezista. „E drept că multe „insecte” din plasa oligarhului sfârşesc prin a crede că prizonieratul e o stare naturală şi încep să-i urască pe foştii lor colegi de partid care au rezistat „ofertelor” lui Plahotniuc. De fapt, se urăsc pe ei înşişi. Pe cei care au fost cândva şi care, uneori, tot mai rar, îi probozesc din oglindă”, a conchis acesta.

În context, jurnalistul a menţionat că se mai apropie un moment de maximă tensiune – alegerea preşedintelui.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.