„Comunicatul emis de către Departamentul Instituţiilor Penitenciare precizează că vecinul de celulă al deputatului Vlad Filat nu este recidivist, ci se află doar în arest preventiv. Considerăm că această informaţie este denaturată şi selectivă. Persoana în cauză a recunoscut personal în discuţii cu Vlad Filat că şi-a ispăşit timp de 11 ani pedeapsa cu închisoarea la Penitenciarul nr.6 din Soroca. De asemenea, dânsul a declarat că s-a aflat în detenţie şi peste hotarele ţării: în Grecia şi România, iar la moment este cercetat pentru acţiuni violente cu caracter sexual”, a declarat Igor Popa.

Totodată, Vadim Pistrinciuc menţionează că cei câţiva deputaţi veniţi la penitenciar s-au adresat administraţiei instituţiei pentru a afla de ce în celula lui Filat este plasat un recidivist, însă conducerea închisorii s-a ascuns după explicaţia că nu încalcă legea.

„Aceste lucruri trezesc multe semne de întrebare şi se confirmă că este un caz politic, pentru că se încearcă exercitarea presiunii şi intimidării lui Vlad Filat”, a subliniat Pistrinciuc.

Pe lângă aceasta, avocatul fostului premier a comentat şi declaraţiile făcute de procurorul care instrumentează dosarul lui Filat, Adriana Beţişor, catalogându-le drept o gravă încălcare a prezumţiei nevinovăţiei.

„Afirmaţiile procurorului Adriana Beţişor reprezintă o gravă încălcare a prezumţiei de nevinovăţie a deputatului Vlad Filat. Procurorul şi-a permis să prezinte drept adevăruri demonstrate mai multe fapte care abia sunt analizate în cadrul şedinţelor de judecată. Precizăm că nu este prima încălcare de acest fel admisă de Adriana Beţişor. În calitate de apărători, am atenţionat în repetate rânduri autorităţile Republicii Moldova cu privire la inadmisibilitatea a astfel de abuzuri în adresa deputatului Vlad Filat. Asemenea acţiuni iresponsabile ale organelor de urmărire şi anchetă vor avea consecinţe negative pentru Republica Moldova prin condamnarea de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, dar şi altor structuri internaţionale sau comisii de monitorizare”, afirmă Popa.

De asemenea, avocatul menţionează că declaraţiile făcute de Beţişor în care îl citează pe Ion Rusu nu sunt adevărate. „Afirmaţiile procurorului Beţişor, precum că Ion Rusu ar fi declarat că a primit bani de la Shor pentru Vlad Filat, nu corespund adevărului. Ion Rusu nu a făcut asemenea declaraţii în cadrul şedinţei de judecată. Nici alte relatări pentru presă ale procurorului Beţişor nu coincid cu declaraţiile făcute în instanţă de Ion Rusu. Menţionăm aici cazul din 29 octombrie 2015, când Ion Rusu a contrazis în public afirmaţiile Adrianei Beţişor privind declaraţiile acestuia în instanţă”, conchide avocatul.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.