În viziunea Maiei Sandu, ţara este capturată, iar pentru a nu ajunge iar în aceeaşi situaţie şi după alegeri, viitorul preşedinte ar trebui să demoleze sistemul oligarhic. „Avem nevoie de un om care poate să demoleze sistemul oligarhic actual, dar care poate şi să construiască, adică să pună umărul la consolidarea instituţiilor statului, deoarece acum trecem printr-o fază de dezvoltare a ţării. Ţara este capturată sau de un politician sau de un om de afaceri. Asta s-a întâmplat când era Voronin, după care avem regimul Plahotniuc şi sper să nu ajungem într-un alt regim, iar asta se va întâmpla atât timp cât instituţiile sunt slabe”, a declarat Sandu.

Totodată, Sandu a subliniat că a discutat cu liderul Platformei DA, Andrei Năstase, despre înaintarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte. „Am discutat cu domnul Năstase, dar sunt şi alte forţe care trebuie să participe la dialog şi o să discutăm dacă este posibil acest scenariu. Pentru că dacă s-ar merge cu candidaţi separaţi atunci am putea avea o fărâmiţare a voturilor pe dreapta şi acest lucru ar pica foarte bine guvernării”, a mărturisit fosta ministră.

De asemenea, Sandu consideră că persoana care va fi înaintată trebuie să dea dovadă de integritate, profesionalism şi curaj. „Noi credem că este bine să fie un candidat comun, deoarece credem că aşa vom putea salva mai multe voturi, dar în acelaşi timp, pledăm pentru principiul meritocraţiei, adică persoana care se potriveşte cel mai bine profilului preşedintelui, aici mă refer la aşa calităţi ca integritate, profesionalism, curaj”, a subliniat liderul Platformei PAS, adăugând că este important că viitorul preşedinte să poată obţine credibilitate în ochii partenerilor de dezvoltare.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.