„În ianuarie a avut loc periplul lui Plahotniuc în Dubai cu acel Airbus A-319, mega luxos, unul dintre cele mai luxoase avioane private. A plecat la Varna cu un avion mai puţin luxos, apoi de la Varna la Sofia mai departe, Airbus A-319 l-a luat de la Sofia şi l-a dus în Dubai, iar cursa a costat între 250-350 de mii de euro. Plahotniuc zboară doar cu avioane private şi face câte 3-4 opriri pentru a nu fi depistat. Deci cu aşa curse individul ăsta poate să ajungă în 2-3 zile la un milion de euro. Dar ce e pentru el un milion de euro, că el îi cumpără de un milion maşină lui fecioru-său”, a menţionat jurnalistul Alex Cozer, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

„Dacă s-ar ţine cont cât de cât de lege, eu cred că nimeni şi nicăieri în lume nu şi-ar fi permis să-i cumpere lui fecioru-său maşină de un milion. Aşa ceva nu se poate, există nişte limite. Dar uite că la noi e posibil, sfidând pe toată lumea”, a adăugat moderatorul emisiunii, Val Butnaru.

În context, Liliana Caraşciuc, directoarea Transparency International Moldova, a ţinut să menţioneze exemplul fiicelor preşedintelui american, care duc o viaţă relativ obişnuită, fără a face uz de statutul familiei. „Deci fiicele lui Barack Obama merg la săli publice de fitness şi gym! Acolo chiar este posibilitatea de a chema un antrenor în Casa Albă, dar iată că nu se face acest lucru, se duc de rând cu lumea, pentru că este o politică acolo, să fie în rând cu lumea”, a punctat Caraşciuc.

„Fostul preşedinte al Braziliei a primit o locuinţă. Da, luxoasă, dar... o locuinţă. Şi a izbucnit un scandal monstru, toată Brazilia a ieşit în stradă. La noi se construiesc palate, lui fecioru-său maşină de un milion i se cumpără şi nimic nu se întâmplă. În Germania un ministru a călătorit pe banii unui businessman şi a fost nevoit să demisioneze imediat”, a adăugat şi analistul politic Anatol Ţăranu.

În aceeaşi ordine de idei, Alex Cozer a mai spus că sfidarea nici măcar nu constă în preţul maşinii, ci în exclusivismul acesteia, etalat cu tupeu. „Maşina aia nu este un simplu Mercedes. E un Mercedes modificat de Mansory, iar Mansory este ceva extrem de exclusivist. Eu chiar să am 10 milioane de dolari, că Mansory mie n-o să-mi facă maşina aia. Ca să înţelegeţi, Mansory face astfel de maşini pentru cei mai importanţi fotbalişti din Naţionala Franţei, de exemplu. Iată unde s-a ajuns, la ce tupeu! Ei vor să epateze exclusivismul acesta, să arate că el merge cu aceeaşi maşină ca şi fotbalistul Karim Benzema”, a spus Cozer.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.