Potrivit anunţului postat pe site-ul unei companii imobiliare, Dumitru Godoroja şi-a scos casa în vânzare la preţul de 550 de mii de euro, echivalentul a aproximativ 12 milioane de lei. Construcţia are patru niveluri şi o suprafaţă de 620 de metri pătraţi. Imobilul este dotat cu şase dormitoare, birou, salon, bucătărie, două garaje, iar în curte mai este ridicată o casă pentru oaspeţi. Pe lângă acestea, locuinţa are o saună şi o piscină. Într-o discuţie cu reporterul Jurnal TV, care s-a prezentat drept potenţial cumpărător, agentul imobiliar i-a povestit în detalii despre dotările proprietăţii.

Agentul imobiliar a mai precizat că, iniţial, casa ar fi fost scoasă în vânzare contra sumei de 700 de mii de euro, dar pentru că proprietarii s-ar grăbi să plece peste hotare, au mai cedat din preţ. Casa luxoasă este păzită de reprezentanţii unei agenţii de securitate. 

Am încercat să discutăm cu proprietarii imobilului, dar la interfon a răspuns dădaca familiei. Femeia ne-a confirmat că locuinţa îi aparţine lui Dumitru Godoroja. În scurt timp, acasă au ajuns şi proprietarii casei. Soţia lui Dumitru Godoroja era la volanul unui automobil KIA, iar fostul deputat conducea o Skoda. Când ne-a văzut, fost vice-ministru al Economiei a intrat imediat în curte, iar soţia sa a părut surprinsă de faptul că subiectul privind vânzarea casei lor a prezentat interes pentru jurnalişti. Femeia a negat că ar vinde casa. A făcut, însă, afirmaţii contradictorii. Dumitru Godoroja nu a vrut să discute cu reporterul Jurnal TV şi i-a sugerat şi soţiei sale să nu-i acorde atenţie. 

Locuinţa de peste 600 de metri pătraţi nu este indicată în cele două declaraţii de avere depuse de Dumitru Godoroja pentru 2012 şi 2013. Declaraţia pentru 2014 nu a fost plasată pe site-ul CNI. Responsabilii din cadrul Comisiei ne-au sugerat să o căutăm la Parlament, iar cei din Direcţia Resurse Umane a legislativului ne-au spus că termenul limită pentru prezentarea datelor încă nu a expirat. 

Precizăm că Dumitru Godoroja a fost deputat din partea Partidului Democrat între anii 2007-2009. Din 2010, el a deţinut funcţia de viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare. Între 2013 şi 2014, Godoroja a ocupat fotoliul de viceministru al Economiei. În ultima sa declaraţie pe venit făcută publică, din anul 2013, fostul demnitar a indicat că a câştigat un salariu de peste 200 de mii de lei, iar soţia sa alte 40 de mii. 

Totodată, unele rude i-ar fi întors datorii de 22 de mii de euro şi 80 de mii de dolari. În acel an familia a procurat şi un apartament de 50 de mii de euro. 

În document este indicat un automobil KIA fabricat în 2013, cumpărat cu 32 de mii de lei. În prezent, Godoroja este învinuit de Procuratura Anticorupţie de neglijenţă în serviciu, care a dus la pierderea pachetului majoritar de acţiuni deţinute de stat în Banca de Economii. Precizăm că el a condus Comisia pentru desfăşurarea concursurilor comerciale şi investiţionale de privatizare a proprietăţii publice care a decis că statul nu trebuie să participe la emisiunea suplimentară de acţiuni efectuată de acţionarii privaţi ai BEM în august 2013. În urma acelei decizii, statul a cedat 23 la sută din pachetul BEM, iar controversatul om de afaceri Ilan Shor a devenit administrator al instituţiei financiar bancare. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.