„Am avut un moment inedit când un deputat şi-a permis şi a rupt harta României Mari. Nu este corect ca acest deputat să facă parte din acest grup de lucru. Propun un amendament să fie exclus din delegaţia şi grupul de prietenie cu România. Este vorba de Vlad Bătrîncea”, a declarat deputatul PLDM George Mocanu.

Şi liberalii l-au acuzat pe Bătrîncea că a avut un comportament agresiv şi ostil la adresa României. În apărarea sa, Bătrîncea a spus că gestul său nu a fost îndreptat împotriva României, ci împotriva unioniştilor.

„Acest stat nu există şi nu va exista pe viitor. Nu a fost un gest împotriva statului contemporan care este vecinul RM, România. A fost un gest împotriva unioniştilor, care fac propagandă prin şcoli şi licee unde au fost repartizate mai multe materiale cu tentă unionistă. Eram dispus să discut, dar după acea reacţie bolnăvicioasă a lui Ghimpu de la Comisie, când m-a menţionat de trei ori, am luat decizia să rămân. Este un stat vecin cu care trebuie să avem relaţii reieşind din dreptul internaţional”, a declarat Vlad Bătrîncea.

„Cei care se fac mari eroi ai României, aveţi dosare penale acolo. Aveţi acolo afaceri, unde investiţi banii furaţi aici. Îi propun lui Ghimpu, care a făcut carieră în komsomol, să facă parte din grupul de prietenie cu Rusia. Îi vom organiza o excursie la mauzoleul lui Lenin”, a adăugat deputatul PSRM.

Colegul de partid al lui Mihai Ghimpu, Lilian Carp, a ţinut să-i dea o replică socialistului. „Urmaşii celor care ne-au deportat ne spun cum şi când trebuie să fie România Mare. Mancurţii nu trebuie lăsaţi în grupul de prietenie cu România”, a declarat Carp.

Mai târziu, în cadrul luărilor de cuvânt, şi Ghimpu şi-a spus poziţia. „După ce domnul Bătrîncea a rupt harta României Mari, România a fost, este şi va fi. Că a fost „mare”, e un cuvânt istoric. Rupând harta, şi-a exprimat atitudinea faţă de România. Nu doar prin hartă, dar prin diferite acţiuni ale socialiştilor faţă de România. Ar fi o ruşine să facă parte din acest grup. Acolo trebuie să fie oameni care nu pun la îndoială relaţia cu acest stat. Eu nu m-am înscris în grupul cu Rusia. Spun că acest stat este ocupant. De ce trebuie să se uite cineva chiorâş acolo? Vreau să văd cât de curajos vei fi acolo. Vei fi acelaşi antiromân şi acolo sau nu?”, l-a întrebat Ghimpu pe Bătrîncea.

După lungi dezbateri, proiectul a fost pus la vot, iar speakerul Andrian Candu a anunţat că acesta a fost aprobat cu „vot unanim”.

Vedeţi mai jos componenţa grupurilor de prietenie:

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.