Deputatul liberal-democrat a solicitat ca proiectul să fie inclus pe agenda şedinţei de astăzi a Parlamentului. „Este cea mai importantă din istoria poporului român. În amintirea vremurilor care nu au fost uitate, propunem ca în această zi să parcurgem cu gândul distanţa până la Bucureşti”, a declarat Maria Ciobanu.

Iniţiativa însă a provocat nemulţumirea socialiştilor, a comuniştilor şi a democraţilor.

„Suntem de-acord, dar să fie instituită zi de doliu, nu de sărbătoare”, a sărit la microfon liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Suntem categoric împotriva acestui proiect. Este o filă tragică pentru istoria Republicii Moldova. Sunt sute de mii de moldoveni care au decedat în timpul ocupaţiei unioniste. Propun colegilor să-şi retragă iniţiativa”, a adăugat liderul PSRM, Igor Dodon.

„Nu pot să rămân indiferent la discuţiile care se petrec periodic. Ar fi bine ca toţi cei care sunt cu România şi care sunt cu Rusia cumva să ajungă la o înţelegere, ca partidele politice să pledeze pentru RM, care să fie în relaţii bune şi cu România, şi cu Rusia”, a intervenit preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

Doar liberalii au declarat că susţin această iniţiativă. „Cei care nu cunosc istoria riscă s-o repete. Din păcate, Republica Moldova are alte zile de doliu: 1940, deportările, etc.”, a spus Lilian Carp.

Proiectul nu a întrunit numărul suficient de voturi pentru a fi introdus pe agenda şedinţei de astăzi a Parlamentului.