La şedinţa Comisiei a participat şi prim-ministrul Pavel Filip. La fel ca şi speakerul Andrian Candu, şeful Guvernului de la Chişinău a fost întrebat ce acţiuni întreprinde pentru a scoate Republica Moldova de sub influenţa lui Plahotniuc.

„Ce faceţi dvs. şi de ce aţi fost dvs. mai credibil pentru coaliţia de guvernare în lupta anticorupţie? Am să vă adresez întrebarea pe care i-am pus-o şi lui Andrian Candu aici. Dânsul n-a răspuns la întrebare. Ce faceţi dvs. personal pentru a scăpa partidul din care faceţi parte şi politica din Republica Moldova de sub influenţa lui Plahotniuc? Pentru că dacă există astăzi o povară în calea integrării europene a Moldovei, este acest oligarh”, a declarat europarlamentarul Cristian Preda.

„Ce facem pentru a dezoligarhiza viaţa politică de la Chişinău? S-a făcut referinţă şi la persoane anume, cu care facem parte din aceeaşi formaţiune politică. Eu vreau să vă spun că, în viziunea mea, dar şi a întregii echipe, nu doar printr-un schimb de politicieni sau partide de la guvernare se rezolvă problemele cu care se confruntă Republica Moldova astăzi. Problemele pot fi rezolvate prin acţiuni şi schimbări sistemice. În proiectul de lege pentru bugetul de stat al anului 2016 sunt prevăzute fondurile necesare pentru finanţarea partidelor politice. Asta ar fi din punctul meu de vedere soluţia mea pentru independenţa partidelor politice şi nicidecum să fie dependente de o persoană sau de un grup de persoane. Atunci putem vorbi de oligarhizare şi de o influenţă a persoanelor în stat”, a răspuns Filip.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.