„Motiv pentru organizarea acestei conferinţe ne serveşte o scrisoare, un document oficial de la Procuratura Generală, unde se menţionează că în secţia Exercitarea urmării penale în cauză de criminalitate organizată şi excepţionale a Procuraturii Generale se află sesizarea privind ilegalităţile comise la atribuirea imobilului de pe 31 August 1989. Deci, semnează Vladimir Moşneaga. Este vorba de sediul publicaţiei pe care l-am primit în 1990 de la Primăria municipiului Chişinău”, a menţionat Năstase.

„Recent, publicaţia periodică „Glasul Naţiunii”, prima revistă cu grafie latină, a intrat în posesia unui document extrem de îngrijorător emis de Procuratura Generală şi anume de Secţia exercitare urmărire penală, care în urma unei sesizări fără autor a iniţiat verificarea legalităţii privatizării sediului publicaţiei. Executorul Vladimir Moşneaga, adjunctul şefului secţiei în cauză, care nu face nimic altceva decât să dea curs furiei oligarhului Plahotniuc, care îşi doreşte cu orice preţ şantajarea subsemnatului, redactor şef al „Glasului Naţiunii” pentru participarea activă la mişcarea protestatară, pentru criticile vehemente aduse oligarhului care a capturat Republica Moldova în totalitate, prin deposedarea ilegală de sediul repartizat în 1990. Deşi există o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă, atacată cu recurs şi respinsă de Curtea Supremă de Justiţie. Hotărârea în cauză a fost revizuită şi a trecut întreaga procedură internă ajungând la CEDO, apoi remisă Guvernului spre executare, Plahotniuc încearcă cu orice preţ, folosind Procuratura captivă drept bâtă politică, atât intimidarea şi hărţuirea mea, cât şi a unei instituţii de presă care a făcut istorie. Menţionăm că sediul în cauză a intrat în posesia redacţiei după ce a fost evaluat de o instituţie specializată de stat şi a achitat conform procedurii, acesta constituind o excepţie de atribuire gratuită a astfel de edificii”, a explicat redactorul. 

Vasile Năstase a făcut un apel la partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova şi către reprezentanţii societăţii civile: „Tragem acum un semnal de alarmă către societatea civilă, mass-media liberă să ia atitudine de acest atac raider asupra instituţiei de presă, cunoscând din start consecinţele dacă infractorul nu va fi oprit. Un apel special adresăm partenerilor de dezvoltarea ai Republicii Moldova, în primul rând Delegaţiei Uniunii Europene şi Ambasadei Statelor Unite ale Americii, practic unicele instituţii care-l pot opri pe Plahotniuc-Ulinici de la comiterea unei noi crime împotriva presei libere”.
 
„Această scrisoare nu este întâmplătoare, ea este făcută pe 19 februarie 2016 şi acest lucru se întâmplă datorită activităţii noastre în legătură cu mişcarea protestatară, în legătură cu acumularea semnăturilor pentru referendum şi pentru faptul că noi ne opunem capturării Republicii Moldova de către acest individ”, a specificat redactorul publicaţiei.

Deputatul în primul Parlament Valentin Dolganiuc a spus că prin această procedură iniţiată de Procuratura Generală se vede clar o presiune pe miile de oameni care au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Sunt aici pentru că sunt martorul ocular al tuturor evenimentelor care s-au derulat pe parcursul acestor 26 de ani de independenţă, de când a apărut „Glasul Naţiunii”. Această instituţie trebuie să dăinuie în timp, această instituţie a făcut istorie, dar vedem că de rând, cu arderea Independenţei, vor să ne lipsească de toată istoria noastră. Se încearcă a ucide pe cei care au stat în leagănul deşteptării naţionale, se încearcă a face presiuni pe cei care au responsabilitatea istorică de a salva Republica Moldova. Este limpede că este o presiune pe protestatari, nu este vizat doar Vasile Năstase, suntem vizaţi noi toţi, cei care au ieşit în stradă. Pe fiecare se face presiune, pe fiecare se încearcă a monitoriza”, a afirmat membrul Platformei Demnitate şi Adevăr Valentin Dolganiuc. 

Şi fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, a declarat că acest document întocmit de Procuratura Generală încalcă legile unui stat de drept. „Eu văd aici două probleme de bază. Prima este că statul încearcă să reducă la tăcere această publicaţie prin urmărire penală, ceea ce este absolut inadmisibil. Şi al doilea moment este încălcarea dreptului la proprietate. Este o mare ruşine pentru această guvernare să folosească Procuratura în formă de bâtă politică pentru răzbunarea cu oponenţii săi. Este clar că scopul este reducerea la tăcere şi a „Glasului Naţiunii”, şi a colaboratorilor. Întocmirea acestui gen de scrisoare este o lipsă de profesionalism. Autorităţile fac un fel de neobolşevism, iar cazul acestei publicaţii nu este unicul”, a explicat Pavlovschi.

 „Actuala guvernare este în plină criză de idei şi revine la atacuri raider. Este un semn foarte prost pentru mass-media din Republica Moldova, pentru toţi oamenii cu demnitate”, a menţionat reprezentantul Platformei Demnitate şi Adevăr.

Mai mult, editorul-şef al publicaţiei a menţionat că va lupta până la urmă şi va continua să apere această publicaţie. „Vom relua discuţia cu CEDO, vom trimite această fiţuică şi vom informa că în spatele acestui atac este numele domnului Plahotniuc-Ulinici, el este încolţit de presa liberă, se simte demascat şi probabil, nu se satură cu atâtea proprietăţi ilegale”, a conchis Năstase.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.