„Vreau să fac două anunţuri. Astăzi, 15 martie 2016, mi-am prezentat cererea de demisie din funcţia de ambasador. Tot astăzi am demisionat din rândurile Partidului Democrat al RM, al cărui membru sunt din iunie 2009. Ambele decizii sunt bine cântărite, asumate, şi am ajuns la ele după un proces de reflexii”, a declarat Popov.

Diplomatul a precizat în linii mari motivele care l-au făcut să ia aceste decizii. Astfel, susţine Popov, în calitatea sa de ambasador este nevoit să convingă partenerii de dezvoltare să acorde sprijin, inclusiv financiar, ţării pe care o reprezintă. „Şi e greu să faci acest lucru atunci când nu ai încredere în instituţiile de stat ale ţării din care vii. Îmi este ruşine pentru ceea ce se întâmplă acasă”, a spus Andrei Popov.

Despre motivele care l-au făcut să se retragă din Partidul Democrat, Andrei Popov a menţionat felul în care este condus partidul şi deciziile care se iau cu totul în altă parte decât la sediul PD.

„Timp de câteva luni am încercat să influenţez cursul partidului. PD a avut un potenţial enorm, iar acum „PD” este un cuvânt de ocară. Spunem PD şi subînţelegem Vlad Plahotniuc. Spunem Vlad Plahotniuc şi subînţelegem PD. În pofida apelurilor la aşa-zisele principii şi valori, trebuie să spun cu durere cum se iau deciziile în PD. Or, deciziile nu se iau la sediul PD, dar în altă parte. Şi acest lucru mi se pare că se vede, se cunoaşte şi se simte prin multiplele greşeli. Deciziile se iau pentru promovarea unor interese corporative. Deci sunt decizii luate fie de o persoană, fie în interesul unei persoane”, a menţionat Andrei Popov.

Diplomatul a precizat că urmează să-şi exercite mandatul de ambasador în Austria încă 25 de zile, aşa cum prevede legislaţia, după care va reveni în RM. Deşi afirmă că se va implica activ pentru a „schimba spre bine situaţia din ţară”, Andrei Popov spune că nu intenţionează să se alăture deocamdată vreunei forţe politice. „Eu plec dintr-o echipă, e ca şi după divorţ”, a comentat Popov.

„Voi veni peste 25 de zile şi voi rămâne în ţara mea. Am idei bine conturate, e prematur acum să le anunţ. Voi încerca să-mi folosesc cunoştinţele în domeniul administraţiei bunei guvernări pentru a ajuta la schimbarea în bine a situaţiei”, a conchis diplomatul.