Banca Naţională a Moldovei riscă să devină un stat în stat, dacă Parlamentul va adopta în lectură finală proiectul de revizuire a Legii cu privire la BNM şi a Legii cu privire la Comisia Naţională a Pieţei Financiare. Atenţionarea vine din partea experţilor Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, care susţin că prevederile acestui document ar deschide calea spre noi abuzuri în sistemul bancar. 

Un alt material care a stârnit interesul a peste 19 mii de cititori Jurnal.md este cel în care fiul lui Plahotniuc este surprins cum se plimbă prin Geneva cu un bolid în valoare de 1 milion de euro.

Maşina poartă iniţialele tânărului, T.V.P., are numere exclusiviste GE 79777 şi a fost surprinsă pe străzile din Geneva de amatorii de maşini scumpe. Pozele au apărut pe un cunoscut site al iubitorilor de automobile exclusiviste. Din imagini se vede cum Timofei conduce super-bolidul pe străzile din Geneva.

Cel de-al treilea material din clasamentul acestei săptămâni este Referendumul privind modificarea Constituţiei: Ilan Shor, acţionat în judecată pentru că a refuzat să ştampileze listele de subscripţie. Acest subiect a fost vizualizat de peste 18 mii de internauţi.

Primarul oraşului Orhei, Ilan Shor, a fost dat în judecată pentru că a refuzat să ştampileze listele cu semnături colectate de la localnici în vederea organizării referendumului republican pentru modificarea Constituţiei. Anunţul a fost făcut de către reprezentantului grupului de iniţiativă Chiril Moţpan. Codul Electoral prevede că, înainte de a fi prezentate la Comisia Electorală Centrală, listele de subscripţie trebuie să fie autentificate prin aplicarea pe fiecare foaie a ştampilei autorităţii publice locale. 

Topul continuă cu ştirea Promo-LEX: Alegerile prezidenţiale ar trebui să aibă loc nu mai târziu de 19 iunie. 

Un nou scrutin pentru alegerea preşedintelui ţării ar trebui să aibă loc nu mai târziu de 19 iunie. Aceasta arată un infografic realizat de Asociaţia Promo-LEX, care a analizat perioadele de anunţare şi desfăşurare a alegerilor prezidenţiale de la declararea Independenţei. Astfel, conform infograficului, dat fiind faptul că mandatul lui Nicolae Timofti expiră pe 23 martie, termenul limită pentru desfăşurarea alegerilor prezidenţiale este la sfârşitul lui iunie.

Peste 17 mii de accesări a înregistrat articolul în care este prezentată opinia analistul politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, care subliniază faptul că partidele proeuropene de opoziţie trebuie să meargă împreună la prezidenţiale, cu un candidat comun.

„Această decizie a Curţii Constituţionale obligă partidele proeuropene de opoziţie să se unească şi să pornească o campanie comună pentru alegerile prezidenţiale. Este o obligaţie pe care partidele n-o mai pot amâna. Acest lucru trebuie să se întâmple cu mult înainte de primul tur al alegerilor. Ar fi o mare greşeală ca liderii de opoziţie să concureze în primul tur şi abia la al doilea să se unească. Ar fi f contraproductiv. În primul rând, din cauza concurenţei, vor fi practic obligaţi să se critice între ei şi va fi greu ulterior de revocat aceste critici. Deci candidat comun trebuie să existe încă din primul tur”, a menţionat analistul politic, în cadrul „Cabinetului din Umbră”, de la Jurnal TV. 

Topul acestei săptămâni se încheie cu ştirea Reuters: Criza imigranţilor poate afecta Moldova; Sute de refugiaţi ar putea tranzita RM în calea spre UE.

Moldova riscă să devină o ţară de tranzit pentru imigranţii care intenţionează să ajungă cu orice preţ în spaţiul european, în cazul în care va fi închisă ruta directă din Grecia spre Europa continentală.

Potrivit Reuters, acelaşi pericol îi paşte şi pe alţi vecini ai RM, precum Ucraina sau statele baltice - Estonia, Letonia şi Lituania, care la rândul lor, sporesc controalele de identitate şi construiesc garduri la frontierele lor estice, îngrijorate că regiunea baltică ar putea deveni un nou punct de intrare pentru refugiaţi pe măsură ce rutele de imigraţie prin Balcani devin tot mai greu accesibile.