Scânteia dintre Voronin şi Diacov s-a aprins încă din momentul în care preşedintele comuniştilor a solicitat speakerului să introducă pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind revocarea din funcţia de vicepreşedinte al Legislativului a lui Vladimir Vitiuc, fost deputat comunist care a părăsit fracţiunea şi a făcut alianţă cu PD. 

Examinarea propunerii făcute de către Voronin a fost amânată. În timp ce foştii comunişti îşi păstrează fotoliile şi în prezidiu dar şi în Biroul permanent şi în comisii, o fostă socialistă, Lidia Lupu, a aderat oficial la fracţiunea PD, care numără acum 20 de legislatori. Un anunţ în acest sens, făcut de Dumitru Diacov, l-a iritat pe Vladimir Voronin. 

„Eu am vrut să anunţ că doamna Lidia Lupu, conform cererii şi deciziei fracţiunii parlamentare este membru a fracţiunii Partidului Democrat”, a menţionat Diacov.

„Mata, domnule Diacov, îţi dau dreptul la replică, da te felicit. Noi nu am cumpărat pe nimeni, fiindcă nouă totdeauna ne-a ajuns ceea ce ne trebuie. Dimpotrivă, vi l-am dat iaca pe Marian Lupu şi pe alţii. Bucuraţi-vă”, a spus Voronin.

„Nu aţi cumpărat că eraţi zgârciţi”, a fost replica aruncată de Diacov.

Amintim că Lidia Lupu a părăsit fracţiunea socialiştilor vara trecută. Ea a declarat susţinere pentru majoritatea formată în jurul PD, votând pentru învestirea Executivului Filip.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.