„După fiecare protest de amploare s-a întâmplat ceva. De exemplu, Filat a fost arestat după protestul din 4 octombrie. Acum, când se anunţa un protest masiv în ziua în care Parlamentul ar fi ales preşedintele, a venit decizia Curţii. Lui Plahotniuc i-a fost frică şi de referendum, după ce că la jumătatea termenului noi deja aveam aproape 200 de mii de semnături. Deci referendumul ar fi avut loc. Ştiind asta, a decis să facă ce a făcut. Nu ar fi fost decizia CC dacă nu era iniţiativa de referendum şi acele proteste masive”, a menţionat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

De aceeaşi părere este şi unul dintre fondatorii Platformei, Oazu Nantoi. „Dacă Republica Moldova este un stat captiv, atunci decizia CC din 4 martie ce scop urmăreşte? De a rupe statul din captivitate sau de a consolida controlul. Dacă ne gândim la acele declaraţii foarte dure la adresa guvernării, că în ziua în care vor alege preşedintele toată ţara va veni la Parlament, putem deduce că cineva a calculat că riscurile alegerii şefului statului în Parlament comportă riscuri foarte mari. Dacă vrem să contracarăm acest scenariu, trebuie să vedem clar ce scenariu urmăreşte în continuare Plahotniuc şi să gândim un antiscenariu, dorit de toată societatea”, a menţionat vicepreşedintele PPEM.

La rândul său, analistul politic Victor Ciobanu afirmă că regimul de la guvernare nici nu mai încearcă să mimeze schimbarea. „Decizia CC este una pur tehnologică, guvernarea nici nu se oboseşte să păstreze aparenţele. Apare un scop - este convocată echipa de tehnologi, se pune problema pe masă şi se rezolvă. Ziceam despre această decizie că este maşina timpului, pentru care merită premiul Nobel, dar cred că l-au şi primit deja, doar că la Nobil”, a adăugat comentatorul politic.

Invitaţii au vorbit şi despre posibile scenarii la alegerile prezidenţiale. Or, liderii de opinie afirmă că PD va face în fel şi chip să disperseze alegătorii. „Au monopol în mass-media, controlează justiţia, au bani. Cu toate aceste resurse vor alege un candidat comod, înscris în statul captiv, iar pe alegători îi vor dispersa. Eu chiar ştiu că nişte noi partide unioniste urmează să apară şi ştiu şi nişte nume care vor fi lideri ai acestor partide. Deci când s-au estimat riscurile legate de alegerea preşedintelui în Parlament şi fiind conştienţi că presiunea în societate va creşte, s-a ajuns la această decizie”, a mai declarat Oazu Nantoi.

Totodată, comentatorul a spus că partidele proeuropene de opoziţie trebuie să se aşeze la o masă neîntârziat şi să arate societăţii că vor merge împreună la alegeri. 

La rândul său, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că oligarhul Plahotniuc are acum un singur scop. „Trebuie să vorbim despre segmentul nu „de dreapta”, ci de segmentul celor care optează pentru eliberarea statului captiv, proreformator, că noi acum de proeuropean nu putem vorbi, pentru că la cât gunoi e aici europenii vin cu mască. Dar scopul e clar: în turul doi să iasă doi de-ai lui”, spune comentatorul.

În context, Victor Ciobanu a declarat că nu exclude că PD nici nu va înainta un candidat şi că va juca pe independenţi, în situaţia în care partidul nu are deloc rating şi şanse, fiind conştienţi de acest lucru.

În altă ordine de idei, liderul Platformei DA a precizat că referendumul pentru modificarea Constituţiei oricum trebuie să aibă loc, pentru că în afară de modalitate de alegere a şefului statului mai sunt şi alte prevederi importante.

„Rămân două chestiuni importante - limitarea numărului de deputaţi, lucru dorit de toată societatea, şi limitarea imunităţii parlamentare, pentru că ei aşa se ascund cu averi şi cu miliarde furate. Astfel, sunt două chestiuni care trebuie decise prin referendum. Noi vom insista, pentru că trebuie să mergem până la capăt. O să prezentăm la CEC listele cu semnături, iar marţi, 14 martie, vom avea în Piaţa Marii Adunări Naţionale o conferinţă de totalizare a campaniei de colectare a semnăturilor. Vom milita în continuare pentru alegeri parlamentare şi prezidenţiale până în toamnă, iar odată cu ele şi referendumul despre care vorbim. Dacă cetăţenii vor schimbarea şi nu mai vor să trăiască sub un proxenet, trebuie să venim în piaţă, la un mare protest. Noi acum gândim cum să facem acest lucru. Doar dacă ieşi în număr mare, 150-200 de mii, putem miza pe schimbare”, a punctat Andrei Năstase.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.