Documentul reprezintă o listă consolidată de măsuri, angajamente şi termene de implementare a acţiunilor în vederea depăşirii provocărilor constatate în Concluziile Consiliului Uniunii Europene pentru Afaceri Externe din 15 februarie 2016 şi a celor semnalate de alţi parteneri de dezvoltare.

Printre priorităţi figurează măsuri de combatere a corupţiei, reformare a justiţiei şi procuraturii, libertatea mass-media, reforma administraţiei publice şi reluarea cooperării cu FMI – consolidarea independenţei regulatorilor de pe piaţa financiar-bancară, investigarea fraudei bancare şi sporirea transparenţei şi condiţiilor investiţionale.
 
Un subiect aparte este şi cooperarea cu societatea civilă prin asumarea de către Parlament şi Guvern a angajamentelor de revizuire şi setare a unor platforme eficiente şi rezultative de dialog.

Autorităţile de la Chişinău s-au angajat să implementeze aceste acţiuni până pe 31 iulie 2016.

Amintim că la mijlocul lunii februarie, Consiliul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe a aprobat o rezoluţie care conţine 13 concluzii privind ţara noastră. În document, partenerii europeni se arată îngrijoraţi de lipsa de independenţă a instituţiilor de drept din Moldova şi solicită rezultate concrete în procesul de implementarea a reformelor.

Trebuie declarate drept priorităţi depolitizarea instituţiilor de stat, lupta cu corupţia sistemică, reforma administraţiei publice, creşterea eficienţei instituţiilor de reglementare, transparenţa şi responsabilitatea în gestionarea finanţelor publice, se spune în rezoluţie.
 
Uniunea Europeană a cerut autorităţilor din Republica Moldova să investigheze jaful din sistemul bancar în cadrul unei anchete imparţiale şi aprofundate, să se asigure că fondurile deturnate vor fi recuperate, iar persoanele vinovate vor ajunge pe mâna justiţiei. 

În ceea ce priveşte reluarea finanţării Republicii Moldova, UE a accentuat că sprijinul bugetar va ajunge la Chişinău imediat ce sunt îndeplinite condiţiile politice, financiare şi macro-economice, inclusiv cele ce ţin de respectarea principiilor de supraveghere şi transparenţă bugetară.

Totodată, Consiliul a cerut Guvernului să stabilească o foaie de parcurs detaliată în vederea unui program FMI, astfel încât să se angajeze rapid la stabilirea unui program cuprinzător de stabilizare şi de reforme structurale.

Consiliul European a mai îndemnat autorităţile de la Chişinău să îmbunătăţească legislaţia pentru a limita concentrarea proprietăţii mass-media şi pentru a asigura pluralismul.