„Ceea ce s-a întâmplat vineri, decizia Curţii a demonstrat încă o dată că în Republica Moldova există un singur personaj care dictează cetăţenilor cum să trăiască, cum să fie ales preşedintele, ce are dreptul să facă preşedintele. A fost o decizie politică. Prin această decizie, Plahotniuc a încercat să facă un drum curat, aşternut cu covoraş pentru Dodon, ca acest să ajungă preşedinte. Este combinaţia Plahotniuc-Dodon şi Dodon-Plahotniuc”, a menţionat Usatîi.

Amintim că Curtea Constituţională a declarat neconstituţional modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament. Astfel, preşedintele va fi ales de către popor. Modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova a fost declarat neconstituţional şi a revigorat prevederile Codului Electoral privind alegerea preşedintelui prin vot direct, de către cetăţeni. Totodată, au fost restabilite prevederile privind alegerea preşedintelui prin vot direct, secret şi liber exprimat, în redacţia anterioară modificării neconstituţionale.

Tot atunci, Curtea a declarat neconstituţionale prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.