CAVIO HOLDING – ITALIA

Grupul italian Cavio comercializează mobilă de lux pe teritoriul a trei continente. Cea mai importantă fabrică este situată în provincia Verona din Italia. Cavio mai deţine două puncte comerciale proprii în Italia, unul în Republica Moldova şi şase în Ucraina. În rest, mobila este vândută în peste 30 de ţări prin dealeri oficiali şi comercianţi permanenţi.

Prin diferite companii afiliate şi persoane interpuse din Republica Moldova, Cavio a înregistrat mai multe mărci internaţionale de mobilă, printre care se numără: „Benvenuti a casa”, „Hedoniq” şi „CAVIO Interiors”.

Documentele obţinute de RISE din registrul italian al companiilor arată că firma Cavio SRL, cu sediul Verona, a fost fondată în 2009. Administrator şi asociat unic este Ruslan Vornicu, finul de cununie al lui Iurie Chirinciuc, actualul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID). În 2014, Cavio a înregistrat un venit de peste două milioane de euro.

De fapt, Iurie Chirinciuc nu figurează oficial în actele din Italia, el recunoaşte că deţine 50% din afacerea Cavio. Mai mult ca atât, ministru ne-a solicitat să nu dezvăluim public acest lucru pentru că o să-l încurcăm în afaceri.
Iurie Chirinciuc: „Noi avem o înţelegere că peste tot mergem jumate la jumate. Practic, eu cu Ruslan sunt acolo”.

CAVIO MOLDOVA

În Republica Moldova, brandul Cavio este reprezentat oficial de Euroatlant SRL (fondată în 2003 cu denumirea Simex-Ungheni SRL, în 2008 îşi schimbă denumirea în Cavio SRL, iar din 2013 în Euroatlant). Asociaţi sunt ministrul Chirinciuc şi finul Ruslan Vornicu, iar în calitate de administratoare figurează nepoata ministrului, Lidia Goian.

În teza sa de doctor, susţinută luna trecută, Chirinciuc descrie în detalii activitatea întreprinderii Euroatlant, situată în Zona Economică Liberă din Ungheni. Doar în 2013 compania a înregistrat un venit din vânzări de 62 milioane lei.

Rovigo SRL este o altă firmă din lanţul companiilor Cavio. Întreprinderea moldovenească care poarta denumirea unui oraş italian administrează magazinele de mobilă „Home Italy” şi „Adorama”, situate în sectorul Buiucani. La „Home Italy”, o canapea la reducere este vândută cu peste 90 mii lei. 
 
Continuarea investigaţiei pe RISE.