Europarlamentara este de părere că decizia Curţii Constituţionale a venit pe un fond de nemulţumire populară, mai ales că chiar unor politicieni le convine foarte mult. „Scopul este de a distrage atenţia populaţiei şi a finanţatorilor internaţionali, de la FMI la UE de la lipsa reformelor, pentru că nu se face nicio reformă în Republica Moldova!” a mai spus Macovei.

Europarlamentarul şi-a exprimat părerea şi referitor la un presupus târg politic dintre Plahotniuc şi Dodon cu privire la funcţia de preşedinte. Macovei afirmă că decizia Curţii Constituţionale ar fi probabil o înţelegere între cei doi. „Este un aranjament politic între cei doi: haideţi să avem un guvern cât de cât proeuropean, cum este acum Guvernul Filip, şi un preşedinte prorus (pentru că Dodon este pro-Moscova). Ideea fiind să mai păcălească Occidentul şi populaţia.” 

Oficiala speră că populaţia va ieşi la proteste şi va manifesta paşnic. „Poporul trebuie să protesteze pentru un guvern pro-european, iar la Chişinău nu guvernează un guvern proeuropean. Este un guvern al lui Plahotniuc, care nici măcar nu este dorit de popor”, a mai spus Monica Macovei. Oficialul european mai crede ca din acest motiv Plahotniuc vrea ca Dodon să candideze la preşedinţie, pentru că dacă ar candida el, nu ar câştiga.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.