Soluţia: candidat pro-european unic
Deocamdată, presa independentă de la Chişinău a identificat două nume de potenţiali candidaţi la funcţia de preşedinte, care nu fac parte din schema oligarhică a puterii: Maia Sandu, care lucrează la înfiinţarea partidului Acţiune şi Solidaritate şi Andrei Năstase, liderul partidului Platforma „Demnitate şi Adevăr”, cel mai dur critic al regimului pestriţ controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc. Ambii şi-au exprimat intenţia de a candida la funcţia de şef al statului şi ambii se declară pro-europeni. Deşi atât Andrei Năstase, cât şi Maia Sandu susţin că liderii partidelor pro-europene ar trebui să se întâlnească şi să discute despre posibilitatea ca dreapta să înainteze un singur candidat la Preşedinţie, deocamdată astfel de discuţii nu au avut loc. Nu este clar deocamdată cum va proceda liderul Partidului Popular European, ex-premierul Iurie Leancă, despre care presa a scris anterior că ar fi „varianta electorală de rezervă, cu retorică pro-europeană” a oligarhului în eventualitatea prăbuşirii PD.

Cine face jocurile oligarhului-şef - Dodon sau Usatîi?
Situaţia rămâne confuză şi în privinţa candidaţilor propulsaţi pe stânga eşichierului politic. Rivalitatea dintre cei doi lideri politici pro-ruşi – Renato Usatîi (liderul„Partidului Nostru”) şi Igor Dodon (liderul Partidului Socialiştilor), care au ocupat acest segment de electorat, este în creştere şi, deocamdată nu este clar care din ei face jocurile grupării oligarhice care controlează astăzi puterea. Zilele trecute, în cadrul unei emisiuni TV, Usatîi a spus că vineri, 4 martie (ziua în care Curtea Constituţională a restabilit dreptul cetăţenilor de a-şi alege preşedintele), Dodon şi Plahotniuc s-ar fi întâlnit în Cipru: „Igor Dodon a zburat în Cipru prin Varna. În aceeaşi noapte, Plahotniuc a zburat prin tranzit în Cipru. Dacă reuşesc să adun dovezi că cei doi au stat în unul şi acelaşi loc, atunci pe Dodon nu-l va ajuta nici alegerea preşedintelui direct de către popor”, a menţionat Usatîi. Igor Dodon a spus că a fost în Cipru la odihnă, împreună cu familia, iar contactat de DW, acesta a apreciat suspiciunile lui Usatîi ca fiind „prostii” şi i-a cerut lui Usatîi „să-şi ceară public scuze”.

Prin hotărârea din 4 martie a Curţii Constituţionale, Renato Usatîi a fost „scos” din cursa pentru Preşedinţie, dar nu şi din jocurile politice de culise. După ce a aflat de hotărârea Curţii, Usatîi a declarat că va merge din casă în casă şi va îndemna oamenii să boicoteze alegerile prezidenţiale. El are şi o explicaţie: „nealegerea preşedintelui va conduce la alegeri parlamentare anticipate şi, astfel, vom scăpa de această guvernare
criminală”, a explicat Usatîi.

Pe de altă parte, presa reaminteşte despre rolul pe care l-a avut Renato Usatîi şi susţinătorii săi în ziua în care liderului PLDM, Vlad Filat, i-a fost ridicată imunitatea, fiind arestat în aceeaşi zi de organele de anchetă subordonate, potrivit presei, grupării oligarhice. În acea zi, susţinătorii lui Renato Usatîi au blocat toate ieşirile din Parlament şi verificau, în prezenţa miilor de poliţişti care înconjurase clădirea, toate maşinile care ieşeau din curtea Legislativului, pentru a-l împiedica pe Filat să fugă. Atunci despre Usatîi s-a scris că ar fi „acţionat concertat, pentru anihilarea lui Filat, de comun acord cu Plahotniuc”.

Filat poate candida la Preşedinţie
Un alt nume de potenţial candidat la funcţia de preşedinte, apărut în presă, este cel al liderului PLDM, Vlad Filat, aflat în arest preventiv, pentru presupuse fapte de corupţie. Ziarul „Moldova Suverană” scrie miercuri despre un astfel de scenariu: „Acum, după hotărârea CC privind alegerea preşedintelui de către popor, nu de către deputaţi, Filat are cale liberă să-şi înainteze candidatura la Preşedinţia ţării - are dreptul la această nouă imunitate, la o nouă şansă - aceea de a deveni şef al statului”, scrie ziarul citat, care precizează că lui Filat nu i-a fost încă dovedită vinovăţia şi că „a fost încarcerat pentru nişte învinuiri aduse de ex-procurorul general Corneliu Gurin care, mai apoi, s-au dovedit a fi false, iar el este judecat pentru cu totul altceva”. Expertul în drept constituţional, Nicolae Osmochescu, susţine că „în acest moment, Filat poate să se înscrie în cursa electorală prezidenţială: „Nu pot pretinde la acest fotoliu doar persoanele care sunt condamnate la închisoare prin hotărâre judecătorească definitivă. Nu vom vedea o hotărâre judecătorească definitivă în privinţa lui Filat în timpul apropiat. Decizia definitivă poate fi luată doar de Curtea Supremă de Justiţie. Desigur, partidul îl poate înainta, dar nu cred ca o va face. Este ceva utopic”, a opinat Osmochescu.

Partidul Democrat, care controlează momentan puterea în Republica Moldova, încă nu a anunţat vreun potenţial candidat la Preşedinţie. Presa scrie, însă, că acest partid fie îl va înainta pe liderul PD, Marian Lupu, fie va miza pe „un candidat curat din propria gospodărie”.