„Partidul Democrat se pregăteşte, probabil, de perturbaţii în societate. De aceea, acum îşi concentrează în propriile mâini toate pârghiile, instituţiile de stat, pentru ca, eventual, dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, să poată folosi la maxim factorul mediatic, financiar şi administrativ. Aceasta face Partidul Democrat şi aceasta a făcut-o, începând cu anul 2010, lucru care le-a reuşit. Instituţiile statului care au fost politizate au nimerit în mâinile Partidului Democrat, care a beneficiat cel mai mult de acest lucru. Acum este evident că Partidul Democrat nu vrea să scape din mâini această pârghie. Şi aceasta este cea mai mare problemă a Republicii Moldova”, a declarat Boţan la Europa Liberă.

Analistul politic a adăugat că actuala clasă politică de la Chişinău trebuie să plece pentru că a distrus perspectiva reală de dezvoltare a Republicii Moldova. Potrivit lui Igor Boţan, Moldova va reuşit să obţină finanţare din partea partenerilor externi, dar aceasta se va limita doar pentru a menţine ţara pe linia de plutire.

„Pentru că eventualul colaps al Republicii Moldova ar crea mari perturbaţii în regiune, care şi aşa este destabilizată. Dar nu va fi vorba despre dezvoltare. Noi dezvoltare nu vom mai avea, aşa cum am avut speranţe după martie 2010, când a fost lansat proiectul Regândirea Moldovei cu două miliarde de euro suport şi cu o perspectivă excelentă de a deveni un model pentru alte ţări şi de a beneficia de un suport absolut nesperat din partea partenerilor de dezvoltare. Deci, clasa politică din Republica Moldova a distrus nu un mit, dar o perspectivă care era absolut reală, care avea contururi şi de care voia să se folosească Uniunea Europeană pentru a-şi crea acest cerc de prieteni de-a lungul hotarelor Uniunii Europene. Deci, cei care au făcut acest lucru chiar merită să plece din politică. Şi aceasta cred că înţeleg protestatarii care revendică stabilizarea situaţiei şi revenirea la normalitate prin alegeri anticipate”, a menţionat Igor Boţan.

Referindu-se la revendicările înaintate atât de protestatari, dar şi la condiţiile venite de la Bruxelles, expertul politic a menţionat că cetăţenii RM nu mai sunt deja atât de naivi încât să creadă că ele vor fi îndeplinite.

„Această guvernare a demonstrat prin comportamentul său că este capabilă de furturi de miliarde. De aceea nu putem crede că praful în ochi, pe care îl aruncă actualmente, trebuie luat ca dovadă a schimbării, dovadă a refacerii mentalităţii lor. Ar fi absurd, dacă am proceda astfel”, a conchis Igor Boţan.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.