O simplă verificare a firmei „Sud-Invest Company” în baza de date a Camerei Înregistrării de Stat a scos la iveală faptul că aceasta a fost creată în luna mai 2014, cu doar patru luni înainte ca aleşii locali din Cahul să adopte o decizie prin care agentului economic i-au fost transmise în comodat terenul de 5,9 hectare şi 12 construcţii, cu un grad de finalizare de 60%, pentru o perioadă de 30 de ani.

SRL „Sud-Invest Company”, selectată prin concurs drept administrator al parcului, îi are în calitate de fondatori pe Gheorghe Dascaloi, Boris Susanu şi Dumitru Susanu. Firma are un capital social de 5.400 de lei, scrie Ziarul Naţional.

Boris Susanu este vicepreşedinte al Organizaţiei Teritoriale Cahul a Partidului Democrat. Anterior, o altă firmă a democratului a câştigat anual zeci de licitaţii publice organizate în Cahul, pentru executarea unor lucrări de câteva milioane de lei.

Gheorghe Dascaloi a fost director al magazinului „Bucuria” din Cahul, în perioada în care premierul Pavel Filip a deţinut funcţiile de vicedirector şi apoi director general al SA „Bucuria”. În 2013, Dascaloi a fost concediat, fiind invocate mai multe sancţiuni disciplinare pe care le-ar fi primit în calitate de conducător al magazinului, dar ordinul de concediere a fost anulat ulterior de instanţa de judecată. În iulie 2013, magazinul firmei „Bucuria” din Cahul a fost lichidat.

Pe de altă parte, Boris Susanu este în relaţii bune cu actualul şef al Direcţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri din raionul Cahul, Sergiu Drangoi. Acesta chiar a fost director al unei companii fondate de Susanu în 2013 - SRL „Eco-Logic-Sud”. Sergiu Drangoi este şi secretar executiv al Organizaţiei Teritoriale Cahul a Partidului Democrat.

În aprilie 2015, când a fost numit şef al Direcţiei construcţii, Sergiu Drangoi le dădea asigurări consilierilor locali că a renunţat la afaceri şi că nu mai administrează nicio companie.

Precizăm că în septembrie 2014, când a fost organizat concursul de selectare a administratorului Parcului Industrial Cahul, vicepreşedinte al raionului era Elena Bacalu, actual deputat democrat şi preşedinte al Organizaţiei Teritoriale Cahul a PD-ului. Aceasta a declarat anterior că „în calitate de lider al organizaţiei teritoriale a PDM Cahul, nu va încuraja niciodată membrii acestei organizaţii să îşi ceară scuze pentru succesul pe care-l au în carieră şi pe care l-au obţinut datorită pregătirii şi muncii lor”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.