„Acum un an şi ceva am venit cu un apel către deputaţi să susţină iniţiativa noastră, un proiect de lege, de a opera modificările necesare la nivel parlamentar. Am spus că suntem gata să colaborăm cu orice fracţiune pe acest subiect. Acum aflu că PLDM vine cu aceeaşi iniţiativă. Ei bine, dacă nu au dorit să susţină iniţiativa noastră de mai demult, nu e o problemă. Noi o vom susţine pe a lor. Important e să meargă până la capăt, să nu cedeze ca de atâtea ori în trecut”, a declarat liderul PSRM, Igor Dodon.

Precizăm că PLDM a anunţat astăzi că au semnat o iniţiativă legislativă de modificare a Constituţiei astfel ca preşedintele Republicii Moldova să fie ales direct de către popor. „Această iniţiativă a apărut în urma declaraţiilor preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a expus disponibilitatea majorităţii parlamentare de a susţine desfăşurarea Referendumului. Va fi un test bun pentru deputaţii care au spus că vor susţine Referendumul De aceea nu trebuie să avem această procedură complicată, lungă şi costisitoare. Trebuie să ţinem şi cont de acele revendicări expuse de societatea civilă”, a declarat deputatul PLDM Chiril Lucinschi.

Pentru ca proiectul să fie înregistrat în Parlament, este nevoie de 34 de semnături.

Amintim că la protestul din 6 septembrie, organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, manifestanţii au votat o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii vor ca imunitatea parlamentară să fie limitată.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.