„Există o răspundere morală a guvernării de la Bucureşti să facă ceva şi, dacă se poate, să facă bine”, afirmă politologul Sorin Ioniţă.

Şi expertul de la Black Sea Trust, Sergiu Panainte, a menţionat că România trebuie să se implice pentru a schimba lucrurile în RM.

„Văd aici şi responsabilitatea României, atât a guvernării, cât şi a societăţii civile, de a se implica şi a încerca să îndrepte lucrurile. M-a uimit poziţia României după învestirea Guvernului Filip, care a fost instalat nelegitim. Dacă ne gândim cine e în spatele Guvernului de la Chişinău, e foarte greu să ne imaginăm că se vor implementa reforme. Măsurile Guvernului de la Chişinău sunt aşteptate şi vom urmări cu atenţie ce se va face”, a declarat Panainte.

Cât despre măsurile pe care trebuie să le întreprindă România, expertul a menţionat că primul pas a fost făcut, şi anume - condiţionarea împrumutului de 150 de milioane de dolari. „E clar că România nu poate refuza să ajute Republica Moldova, care nu are altă cale de primire a finanţării. Nu ştim când va veni FMI la Chişinău, atâta timp cât rămâne Drăguţanu la Banca Naţională”, a adăugat Sergiu Panainte.

La rândul său, Nadejda Hriptievschi, directoare de programe în cadrul Centrului de Resurse Juridice din RM, a menţionat că lucrurile în Moldova au luat o turnură periculoasă, în special după 2013.

„În RM există o rezistenţă puternică la însuşi termenul de „corupţie mare”. Am avut şi avem instituţii care investighează cazuri de corupţie, avem sute de dosare trimise în instanţă, dar niciunul de corupţie mare”, a menţionat Nadejda Hriptievschi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.