Despre aceasta a anunţat cu puţin timp în urmă deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi.

„Această iniţiativă a apărut în urma declaraţiilor preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a expus disponibilitatea majorităţii parlamentare de a susţine desfăşurarea Referendumului. Va fi un test bun pentru deputaţii care au spus că vor susţine Referendumul De aceea nu trebuie să avem această procedură complicată, lungă şi costisitoare. Trebuie să ţinem şi cont de acele revendicări expuse de societatea civilă”, a declarat Lucinschi.

Liberal-democraţii îi îndeamnă şi pe ceilalţi deputaţi să semneze acest proiect de lege. Pentru a fi înregistrat, este nevoie de 34 de semnături.

Recent, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că Referendumul privind alegerea şeful statului de către popor va fi propus pentru votare în Parlament, pentru a evita eforturile pentru colectarea semnăturilor.

Amintim că la protestul din 6 septembrie, organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, manifestanţii au votat o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii vor ca imunitatea parlamentară să fie limitată.

Pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei sunt necesare cel puţin 360 de mii de semnături pentru fiecare dintre cele patru chestiuni ale plebiscitului. Grupul de iniţiativă, din care fac parte peste 700 de oameni, are la dispoziţie cel mult trei luni pentru a le colecta.