„Dezamăgirea mea nu vine de la ce am putea să facem cu Republica Moldova, pentru că în continuare consider că am putea s-o stabilizăm şi s-o aducem mai aproape de Europa şi de România implicit. Dezamăgirea mea a venit de la reacţia Occidentului şi a României la situaţia concretă. Şi vreau să vă confirm că decizia iniţială de neimplicare, după care de implicare şi de bonitate lui Plahotniuc şi de impunere a unor deputaţi să voteze Guvernul Plahotniuc a fost luată la cel mai înalt nivel în România. Punct.”, a declarat Ion Sturza, în cadrul unei conferinţe la Bucureşti, organizată astăzi de Expert Forum, unde s-a discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova.

Amintim că, în cadrul aceleiaşi conferinţe, Ion Sturza a declarat că desemnarea sa pentru funcţia de premier la sfârşitul anului trecut a avut drept scop oferirea unui răgaz pentru preşedintele Timofti şi pentru partenerii de dezvoltare ai RM pentru a-şi reveni din şocul înaintării la această funcţie a oligarhului Vladimir Plahotniuc: „Umilit eram dacă eram ales de actualul Parlament. Ideea de a fi promovat în acea funcţie a fost pentru a da posibilitate preşedintelui şi partenerilor de a avea un răgaz pentru a ieşi din şocul înaintării la funcţia de premier a celui mai detestat dintre moldoveni - Plahotniuc.”

Totodată, fostul premier a declarat că Republica Moldova este o poveste „horror”, capturată de o singură persoană, care controlează toate instituţiile statului şi dirijează un sistem criminal care fură în fiecare minut cetăţenii ţării. „Vreau să-i întreb pe partenerii de dezvoltare ai RM cum a fost posibil acest horror, cum a fost posibil ca ţara să fie capturată de o singură persoană, care a pus mâna pe toate funcţiile statului. Banalitatea e că acest sistem fură în fiecare minut prin făină, pâine, energie electrică, gaze, facturi, pentru orice minut vorbit la telefon, prin tot”, a declarat Ion Sturza.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.