„Explicaţia, după mine e că din 2013, guvernarea a ales calea izolării, ieşind din dialog cu instituţiile internaţionale, pentru a avea mână liberă la organizarea alegerilor din 2014 şi jaful din sectorul bancar din 2015”, a opinat expertul, susţinând că în această perioadă în ţară au apărut mai mulţi milionari.

Potrivit expertului, dialogul cu donatorii internaţionali neapărat trebuie deblocat pentru a stabiliza economia. „An de an Moldova a depins cu 12 la sută de finanţarea externă. Aceşti bani veneau fie sub formă de granturi, fie sub formă de credite şi asigurau cât de cât o funcţionare stabilă a economiei. În 2016 aceste fonduri sunt blocate”, susţine Negruţă, care se arată sceptic, menţionând că centrele de decizii din Republica Moldova nu se află în spaţiul legislativ, executiv sau în justiţie, ci în altă parte, unde nu există interesul transparentizării procesului decizional.

„Liderii partidelor nu sunt neapărat cei care dirijează procesele, mai degrabă ei sunt parte a unui scenariu care este dirijat din afara clădirii Guvernului şi Parlamentului. Sunt lucruri foarte bine cunoscute de toţi”, a declarat analistul.

„Ei generează decizia, iar instituţiile statului sunt folosite pentru a împacheta şi a da caracter legal deciziilor luate în altă parte. Este vorba atât de deciziile ce ţin de business, cât şi de cele politice sau de altă natură, promovate prin oamenii care au fost puşi în funcţii pentru a executa. Cei care i-au pus în aceste funcţii au avut certitudinea că aceşti oameni nu au posibilitate să facă un pas înapoi şi vor executa întocmai ce li se comandă”, a conchis Veaceslav Negruţa.