„În legătură cu faptul că IGP a difuzat o listă cu 13 persoane care au participat la protest şi cu faptul că în listă este indicat numele şi prenumele meu - tot la începutul lui februarie a fost difuzat un video în care erau încercuiţi unii provocatori, iar în unele mass-media au părut numai trei persoane şi principalul accent a fost că domnul Anatolie Bîzgu a fost cel mai activ provocator. În legătură cu această situaţie vin cu o declaraţie. În primul rând, vreau să vă spun că provocatorii nu sunt cetăţenii, provocatori sunt ei, cei pe care i-am ales noi şi i-am delegat în aceste funcţii pentru a lucra pentru cetăţenii ţării”, a explicat Anatolie Bîzgu, precizând că autorităţile, cu ajutorul acestor înregistrări video, încearcă să discrediteze şi imaginea Platformei Demnitate şi Adevăr.

„Populaţia Republicii Moldova a reacţionat la alegerea prim-ministrului. În legătură cu faptul că s-a încălcat prevederile regulamentului Parlamentului Republicii Moldova, s-a încălcat procedura de votare a cabinetului de miniştri. Pe ascuns, pe furiş, ca tâlharii, ca bandiţii, au depus jurământul, la miez de noapte”, a mai spus Bîzgu.

Mai mult, acesta a menţionat că rapoartele privind prejudiciile cauzate în urma protestului din spatele Parlamentului sunt false. „Într-adevăr, am fost la faţa locului, însă nu a fost nicio devastare a Parlamentului. Ceea ce indică dumnealor, că au fost cauzate prejudicii de milioane de lei sunt rapoarte false. Aceste declaraţii prezentate de către Inspectoratul General de Poliţie nu sunt altceva decât o acţiune de intimidare a cetăţenilor Republicii Moldova şi de a mă defăima pe mine personal, dar şi de a manipula opinia publică să nu iasă la protest”, a adăugat Bîzgu.

În context, preşedintele Mişcării Refugiaţilor Transnistreni a sugerat organelor de drept să investigheze mai întâi ceea ce a fost în Parlament pe 20 ianuarie, să tragă la răspundere pe cei care au încălcat regulamentul legislativului, dar şi pe cei care i-au provocat pe cetăţeni să iasă la proteste.

Totodată, acesta a făcut un apel către cetăţenii Republicii Moldova, îndemnându-i să nu se lase intimidaţi şi manipulaţi de televiziunile controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc. Anatolie Bîzgu a îndemnat cetăţenii să protesteze, spunând că revendicările societăţii civile trebuie implementate.

Amintim că pe 20 ianuarie, Guvernul Filip a fost votat în galop, cu 57 de voturi. Aşa-zisa majoritate l-a votat pe Filip după nici 20 minute de şedinţă. În acest timp, mii de oameni protestau faţă de învestirea cabinetului de miniştri. Ulterior, aproape de miezul nopţii, cabinetul de miniştri a depus jurământul pe ascuns. În zilele următoare, au fost organizate proteste de amploare.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.