Întâlnirea a avut loc aseară, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. La discuţii au participat europarlamentarii, Heido Hautala, Rebecca Harms şi Peter Eriksson, dar şi ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Presa nu a avut acces la eveniment, însă, la finalul întrevederii, Igor Dodon, Andrei Năstase şi Renato Usatîi i-au informat pe jurnalişti despre scopul vizitei întreprinse de oficialii europeni în Republica Moldova.

„Ei au vrut să afle care este situaţia în Republica Moldova şi care este poziţia noastră. Ce mesaj le-am transmis eu, un mesaj foarte clar din partea PSRM. Această guvernare oligarhică, în opinia noastră, este ilegală. De aceea mesajul către partenerii de dezvoltare este să nu susţină financiar această guvernare, pentru că astfel ei nu susţin poporul RM, dar susţin oligarhii. Ei sunt foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Vroiau să înţeleagă ce se întâmplă, pentru că guvernarea spune că în ţară este linişte, că nimeni nu protestează, că spiritele s-au calmat, că ei sunt legitimi şi că vor face reforme. Acestea toate sunt minciuni”, a declarat Igor Dodon, liderul PSRM.

„Oaspeţii europeni s-au informat cu privire la situaţia social-politică din Republica Moldova. Noi am spus că de un an de zile cerem de la tribunele din PMAN investigarea miliardelor furate, cerem justiţie, cerem reforme şi niciodată guvernarea nu a dat curs nici măcar unei revendicări. Iar atunci când a mimat demisia guvernatorului BNM, a sfidat nu doar populaţia, dar şi organismele internaţionale. Noi am spus că vom face în interior presiune pe această guvernare criminală să îndeplinească revendicările populare şi rezoluţia forumului civic pe care am prezentat-o şi partenerilor europeni în variantă engleză. I-am informat că este foarte importantă atitudinea partenerilor noştri de dezvoltare, pentru că de unii singuri nu vom reuşi să scăpăm de această oligarhie criminală, care vrea să instaleze în Republica Moldova o dictatură”, a menţionat Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

Totodată, europarlamentarii i-au îndemnat pe liderii celor trei mişcări protestatare să menţină caracterul paşnic al manifestaţiilor. 

„Ne-au rugat să fie fără violenţe. Le-am spus că nu am admis violenţe şi nu vom admite în viitor. Dacă şi o să fie unele provocări, o să fie organizate de Plahotniuc şi nu de noi cei care protestăm. Am spus că vom face tot posibilul. Nu au niciun drept să aleagă preşedintele această majoritate coruptă şi noi nu mai vrem ca Republica Moldova să rămână un stat capturat pentru următorii trei ani, deoarece Plahotniuc a cumpărat deputaţi cu rezervă. Mi-a părut foarte bine că sunt informaţi”, a afirmat Renato Usatîi. 

Prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a beneficia de dreptul la replică. Nici responsabilii din cadrul serviciului de presă al Guvernului şi Parlamentului nu au fost de găsit astăzi pentru comentarii.