Proiectul elaborat de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, condus de membrul Partidului Democrat, Vasile Botnari, prevede că Întreprinderea de stat "Poşta Moldovei" nu va mai fi obligată să presteze servicii de colectare, sortare şi distribuţie a cărţilor şi ziarelor. Altfel spus, operatorul naţional, care deţine o poziţie aproape exclusivă pe piaţa de distribuţie a publicaţiilor periodice, va fi în drept să rezilieze contractele cu instituţiile de presă, dacă va constata că acestea nu sunt profitabile. 

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente susţine că, în aceste condiţii, presa scrisă din Republica Moldova riscă să dispară în totalitate. 

Noua Lege a Poştei atentează la libertatea de informare a cetăţenilor, mai spune Petru Macovei.

În aceste condiţii, Asociaţia Presei Independente a adresat o scrisoare Parlamentului, în care a solicitat excluderea acestei prevederi din proiectul care va fi dezbătut în Parlament în lectură finală. Contactat de Jurnal TV, preşedintele Comisiei parlamentare Cultură, Educaţie şi Mass Media, Vladimir Hotineanu, a declarat că va examina propunerile asociaţiei la una dintre şedinţe. Directorul Întreprinderii de stat Poşta Moldovei, Serghei Năstas, nu a fost de găsit astăzi pentru a comenta acuzaţiile, iar consilierul lui a declarat că nu ţine de competenţa sa să interacţioneze cu presa. Responsabilii din cadrul Serviciului de presă al Partidului Democrat nu au răspuns la telefon. Precizăm că noua Lege a Poştei a fost adoptată în primă lectură pe 29 decembrie 2015.