Între altele, se solicită demiterea procurorului general şi a conducerii Centrului Naţional Anticorupţie, înlocuirea guvernatorului Băncii Naţionale, reformarea justiţiei, limitarea concentrării proprietăţii mass-media şi acceptarea amendamentelor care să permită alegerea preşedintelui direct de către popor. „Dacă în 30 de zile nu vor fi îndeplinite aceste cerinţe, poporul îşi rezervă dreptul la revoltă. Dacă vor fi îndeplinite, vom monitoriza cum se întâmplă acest lucru şi vom reveni cu un alt set de cerinţe”, au anunţat reprezentanţii Forumului Civic.

Anterior, unul dintre fruntaşii Platformei „Demnitate şi Adevăr”, Vasile Năstase, a anunţat, în cadrul unei emisiuni televizate, că „următoarele acţiuni de protest vor fi organizate sub egida Forumului Civic”: „Liderii politici vor trece în spate, în mulţime. Următoarea acţiune de protest va avea loc la următoarea şedinţă a Parlamentului, pentru a-i presa pe deputaţi să examineze revendicările populare. Ei nu au încotro, pentru că ori cedează, ori merg la sânge. Iar la sânge ei nu pot să meargă, pentru că îi spulberă comunitatea internaţională. Deci, nu au încotro”, a menţionat Vasile Năstase.

Autorităţile ezită să reacţioneze, dar s-au apucat de lucru

Autorităţile ezită să reacţioneze în vreun fel la revendicările protestatarilor şi la ultimatumul înaintat, dar Guvernul pare dispus să satisfacă cel puţin revendicările care coincid cu cerinţele de reforme înaintate de România, UE şi FMI pentru deblocarea creditării. Săptămâna aceasta, Guvernul a aprobat şi a transmis Parlamentului „pachetul de legi cu privire la integritate” – parte a Strategiei de reformare a justiţiei.

Prin aceste proiecte de legi se urmăreşte instituirea măsurilor de prevenire şi combatere a îmbogăţirii ilicite de către funcţionarii publici. După reformare, Comisia Naţională de Integritate va avea dreptul de a confisca averile obţinute ilegal. CNI (conducerea căreia va fi aleasă prin concurs) va deveni o instituţie autonomă şi va avea mai multe pârghii de a controla averile funcţionarilor, în conformitate cu prevederile Convenţiei ONU privind combaterea corupţiei.

Surprinzător, Ministerul Justiţiei a insistat ca funcţionarii să-şi declare nu doar proprietăţile pe care le deţin în ţară, dar şi pe cele de peste hotare. Organizaţiile non-guvernamentale au salutat rezervat aprobarea acestui pachet de legi de către Guvern, invocând temerea că proiectele ar putea fi „deformate” în timpul dezbaterilor din Parlament.

Pe de altă parte, mai mulţi membri ai Guvernului de la Chişinău au declarat că există o înţelegere la nivel politic a necesităţii îndeplinirii condiţiilor înaintate recent de România, pentru a obţine creditul promis de 150 milioane de euro. Fără aceşti bani, Guvernul de la Chişinău nu va mai putea plăti nici măcar salariile şi pensiile.
 
Alegerile anticipate, principala revendicare
 
Deşi protestele stradale s-au mai potolit, liderii protestatari nu încetează să insiste asupra necesităţii alegerilor parlamentare anticipate. Mai mult, liderul socialiştilor Igor Dodon a anunţat că formaţiunea sa va continua să protesteze separat: „Noi nu suntem membri ai Forumului Civic. Ne unesc doar unele deziderate comune. Nu vom da un răgaz de 30 de zile acestei guvernări. Ea nu trebuie să prindă rădăcini!”, a menţionat Dodon.

La rândul său, liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, a lansat o invitaţie către Maia Sandu şi Ion Sturza să facă front comun în perspectiva alegerilor anticipate: „Obiectivele noastre sunt salvarea statului şi a cetăţenilor şi repunerea statului pe făgaşul normalităţii procesului de integrare europeană. Maia Sandu deocamdată nu are partid. Poate să vină la noi cu o garnitură din oameni integri. La fel, îl aşteptăm şi pe Ion Sturza cu echipa sa. Sondajele arată că aproape 50 la sută din populaţie este indecisă. Împreună am putea să atragem acest segment de indecişi”, a spus Năstase.
 
El s-a referit şi la riscurile politice pe care şi le-a asumat în momentul în care s-a afişat la proteste alături de pro-ruşii Renato Usatîi şi Igor Dodon: „Oamenii ies în stradă să protesteze indiferent de culoarea politică. Toţi s-au axat pe ideea că facem front comun cu Dodon şi Usatîi. Acum scopul nostru e să scăpăm de oligarhie şi să ajungem la anticipate. Ulterior vom vedea dacă Dodon va putea să-şi convingă alegătorii că este mai bine de trăit în Siberia decât în UE. Cel puţin 70 la sută din populaţie îşi doreşte anticipate. În Grecia oamenii protestează pentru că primesc pensii de 750 de euro. La noi primesc pensii de 750 de lei (34 euro). La noi s-a furat un miliard, iar cineva din Letonia şi-a dat demisia după ce aceşti bani au ajuns în băncile de acolo. La noi 37 de judecători trebuie să facă puşcărie pentru că au acceptat tranzacţiile, dar ei se află în funcţie, iar unul candidează de unul singur la funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie”, s-a revoltat Andrei Năstase.

Reprezentanţii Forumului Civic au cerut autorităţilor să creeze imediat un grup de dialog, pentru ca „strada” să poată discuta cu autorităţile în perioada transpunerii în practică a revendicărilor înaintate joi.