„Plahotniuc vrea foarte mult ca Platforma DA să fie asociată cu Dodon şi Usatîi, dar realitatea e alta. Pe 20 ianuarie se desfăşura Forumul Civic. Pe la ora 14:00 am aflat că învestirea Guvernului Filip va avea loc la 16:00, pe furiş. Atunci s-a votat o rezoluţie: toţi cei care protestează să mergem la Parlament şi să ne împotrivim acestei fărădelegi. Atât, nu e niciun fel de aliere. S-au unit oamenii care protestează. Când ies în Piaţă 100.000 de oameni, eu nu mă uit care şi de la ce partid este”, afirmă Vasile Năstase.

Totodată, membrul fondator al Platformei DA a precizat că următoarele proteste vor fi făcute sub egida Forumului Civic. „Liderii politici vor trece în spate, în mulţime, deşi şi până acum liderii nu monopolizau scena. Iar următoarea acţiune de protest va avea loc la următoarea şedinţă a Parlamentului, pentru a-i obliga să examineze revendicările populare, să le introducă pe ordinea de zi. Ei nu au încotro, pentru că ori cedează, ori merg la sânge. Iar la sânge ei nu pot să meargă, pentru că îi spulberă comunitatea internaţională. Deci ei nu au încotro”, a adăugat Vasile Năstase.

În context, istoricul Octavian Ţîcu a menţionat că maşina mediatică a oligarhului Vladimir Plahotniuc va continua să discrediteze protestele. „Verticala puterii se întăreşte foarte mult, Plahotniuc foloseşte toate instrumentele pe care le-a creat din timp, instrumente sigure şi puternice. Vedem ce se întâmplă, decizii care se iau, consilieri care se numesc, totul pentru controlul statului de un singur om. Platforma DA a făcut, în linii mari, paşi clari, coerenţi, logici. Dar să nu uităm că în spaţiul politic în care ne aflăm nu există reguli. E greu şi aproape imposibil să impui îndeplinirea unor deziderate”, a spus Octavian Ţîcu.

Analistul politic Anatol Ţăranu a declarat, la rândul său, că protestul are nevoie de o vigoare, să se ridice la un nivel. „Acum se caută formule. Poate această coalizare n-a fost cea mai fericită, dar nu poţi să nu faci deloc greşeli. E un proces de căutare. Când oamenii vin să protesteze e firesc, da liderii trebuie să facă un pas în spate. Totodată, a venit timpul ca Platforma DA să facă un pas spre unionişti. Înţeleg că şi aici sunt riscuri, dar ele trebuiesc asumate”, a menţionat analistul.

În replică, reprezentanţii Platformei DA, Vasile Năstase şi Valentin Dolganiuc, au declarat că povestea cu alungarea unioniştilor din PMAN a fost inventată de holdingul lui Plahotniuc şi că au fost câţiva declaraţi unionişti, care au stat câteva zile cu corturile, după care au plecat, spunând că au fost alungaţi. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.