Repet, în condiţiile actuale, Republica Moldova are nevoie de un asemenea pact care ar consemna acordul comun al partidelor politice privind viitorul nostru european. Dacă vom reuşi această performanţă, orice situaţie legată de alegeri anticipate, sau la termen, nu va mai fi plasată sub semnul speculaţiilor privind pericolul estic. Orice câştig al forţelor de stânga va fi privit ca o schimbare firească şi o succesiune firească la putere a partidelor democratice. Exact aşa cum se întâmplă în România. În caz contrar, se va menţine situaţia de azi, când cererea de organizare a alegerilor anticipate e tratată nu ca o tentativă de a înlătura un regim corupt, ci ca o încercare de a aduce tancurile ruseşti la Chişinău. Ca şi cum ne-am preface a nu şti că tancurile ruseşti se află la 30 km distanţă de capitală. Situaţia asta idioată se va menţine mereu, transformând viaţa noastră într-un adevărat coşmar.

Am încercat să propun această teză spre discuţii la ultima şedinţă a Forului Civic tocmai în ideea că un asemenea Pact ar debloca procesul politic normal din R. Moldova. Mi-am dat seama însă că acest lucru este imposibil de realizat. Deocamdată, ar zice unii. Dar cât e de lung acest „deocamdată” - nu ştie nimeni. Din punctul meu de vedere, „deocamdată” va dura încă 25 de ani, cel puţin.

În condiţiile în care nu se profilează un punct de vedere comun privind vectorul european, degringolada de azi va prinde contururi caricaturale. Unele partide vor continua să strige „hăis”, celelalte – „cea” în goană disperată după voturi, înnebunind şi mai mult electoratul divizat pe principii geopolitice.

Sarabanda nebunilor ar putea continua la nesfârşit dacă nu ar interveni un mic amănunt: electoratul pare să fie obosit de ţipetele saltimbancilor politici. Pe fundalul acestei degringolade, ideea reunificării cu România va continua să atragă tot mai mulţi simpatizanţi. Mişcarea unionistă va continua să ia amploare. Când zic „mişcarea unionistă„, nu mă refer la ţipălăii de pe ambele maluri de Prut care au avut grijă să scandeze cât mai zgomotos lozinci lipsite de conţinut concret, pe înţelesul tuturor oamenilor, torpilând astfel apropierea reală de ziua istorică.

A venit timpul lansării unei mişcări unioniste de alternativă. E timpul să ne apucăm să realizăm Unirea Inteligentă. Mai puţine emoţii, mai multă raţiune. Mai puţine urlete, mai multe idei. E de presupus că din toamna viitoare vor fi lansate proiecte concrete care vor urmări un singur scop - apropierea, pas cu pas, a celor două maluri de Prut. Discuţiile cu toţi actorii politici externi implicaţi în acest joc este unul dintre aceste proiecte.

Într-un anumit fel, mă şi bucur că nu am fost auzit la Forul Civic. Într-adevăr, cam de ce am avea nevoie de un Pact de la Snagov, dacă România este ţară membră a Uniunii Europene? Între timp, nivelul de trai de acolo a devenit de 25 de ori mai mare ca aici. Experţii spun că peste puţin timp decalajul se va dubla.

Mai are cineva chef să-i mai asculte pe ăştia – cu „hăis” şi „cea”? 

Val BUTNARU