„Pe timpul lui Mircea Snegur, situaţia nu era aşa. Totul a început când la putere a venit Partidul Comuniştilor şi orice numire trebuia coordonată cu Voronin. De exemplu, fostul meu şofer de la Curtea Constituţională a încercat să se angajeze şofer la o ambasadă şi nu a fost angajat până nu şi-a dat acordul Voronin. Vă daţi seama, dacă până şi angajarea unui şofer depindea de preşedintele ţării? Însă după 2009 situaţia a degradat şi mai mult, pentru că partajarea instituţiilor a distrus Republica Moldova. Da, partajarea politică e posibilă la nivel de Guvern, atunci când e coaliţie, însă mai jos decât Guvernul nu se admite această partajare”, afirmă fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş.

Fostul magistrat s-a referit în particular la controlul asupra Procuraturii Generale. „Din 1992 şi până acum au fost adoptate 21 de legi (!) despre procuratură şi toate sub drapelul reformării. Însă Procuratura nici acum nu este reformată. Înseamnă că le convine forţelor politice ca PG să nu fie reformată. Ba mai mult, nici Procuratura nu doreşte să fie reformată. Asta e procuratura ceea sovietică, cu mentalitatea de atunci, când Procuratura era protejată de partid”, a menţionat ex-preşedintele CC în cadrul emisiunii Interpol, de la TV7.

Mai ales, Victor Puşcaş a criticat dur Curtea Constituţională, pe care o acuză de crearea unor precedente periculoase.

„CC a început să creeze precedente judiciare care ţin de competenţa Parlamentului. Uitaţi-vă la ultima hotărâre a CC. Curtea a intrat pe câmpul Parlamentului. Eu nici până astăzi nu pot înţelege cine a scos la suprafaţă această noţiune cu majoritatea absolută, din deputaţi refugiaţi. Noţiunea de majoritate parlamentară era în Constituţie până în anul 2000, dar a fost exclusă şi înlocuită cu fracţiunile parlamentare. Fracţiunile sunt organe de lucru ale Parlamentului. Acestea sunt legale, nu acestea care se formează nu ştiu cum. Această majoritate parlamentară nu ştiu cine a gândit-o. CC a gândit-o şi a recomandat-o Parlamentului sau Parlamentul mai întâi s-a gândit că aşa formulă ar fi bună? Nu pot înţelege cui aparţine ideea, pentru că din start ea contravine legii. Curtea creează precedente periculoase”, a mai spus Puşcaş.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.