Asta, având în vedere furtul miliardului, înstrăinarea Aeroportului, subjugarea justiţiei, capturarea instituţiilor statului şi rolul determinant în aceste fapte reprobabile a Partidului Democrat şi a stăpânului acestuia, Vlad Plahotniuc, al cărui reprezentant este prim-ministrul Filip.

În această tranzacţie concretă şi serioasă lucrurile trebuie să pornească de la faptul dovedit, că din partea Chişinăului, împrumutul va fi contractat de către un Guvern care şi-a prădat proprii cetăţeni de cel puţin un Miliard de dolari americani, tâlhărie recunoscută internaţional ca furtul secolului. Mai trebuie să se ţină cont, că acest guvern are la moment în Parlamentul Republicii Moldova o acoperire politică întruchipată de o „majoritate absolută”, confecţionată pe criterii clientelare şi de şantaj, adică necredibilă şi absolvită de integritate.

Pentru că împrumutul de 150 milioane de euro, precum şi ajutorul material destinat nevoiaşilor va fi preluat de un asemenea Guvern, noi, cetăţenii, cei care vom achita împrumutul şi căruia îi sunt destinate ajutoarele, trebuie să luăm măsuri de precauţie ca acest Guvern cu reflexe cleptomane, de pungaş – cum ar fi, să nu le deturneze în folosul său şi al clientelei.

Sugerăm, deci, societăţii civile din Republica Moldova să formeze corp comun cu societatea civilă din România în scopul instituirii un cordon al controlului public în care procesul de acordare a împrumutului şi de transferare a lui către beneficiar să fie urmărit cap-coadă de către organizaţiile de pe ambele maluri ale Prutului.

Mai trebuie să se ţină cont de faptul că după formarea pe furiş a Guvernului lor cleptoman, Partidul Democrat care a uzurpat puterea de stat şi Partidul Liberal, clientela de serviciu şi anexa acestuia, vor încerca să folosească orice prilej care ar putea să le spele câtuşi de puţin imaginea şi păcatele pe cont străin. Ajutoarele materiale promise de Guvernul României nevoiaşilor ar fi mană din cer pentru liderii acestor partide, care deja se agită în acest sens.

Primarul liberal Chirtoacă se caţără pe panouri publicitare, imitând eroul salvator şi făcând-o pe spidermanul de pe Bâc de dragul PR-ului ieftin. Tot el a fost văzut la Bucureşti, intrând pe uşa din spate în apartamentele de serviciu ale prim-ministrului Cioloş. Pentru care treabă, ne punem întrebarea? Nu cumva ca să preia ajutoarele „în numele consolidării stabilităţii politice a guvernării „pro-europene” PD-PL”? În sărăcia provocată şi neruşinarea actului politic la care au recurs, ajutoarele fraţilor de peste Prut ar fi un detergent excelent pentru spălătoria comună PD-PL. Le ştim capabile de aşa ceva.

Sugerăm şi la acest capitol o conlucrare mult mai strânsă între societăţile civile ale celor două state româneşti. Cel mai indicat ar fi ca repartizarea ajutoarelor familiilor nevoiaşe să fie dată pe seama „Tinerilor Moldovei” şi altor organizaţii membre ale Platformei „Acţiunea 2012”. De câţiva ani aceste organizaţii fac voluntariat harnic, onest şi necondiţionat în localităţile din Republica Moldova.

Astfel am fi siguri că ajutoarele au ajuns la destinaţie fără a fi intoxicate şi mânjite politic exact în faza transmiterii lor din mână României în mâinile cetăţenilor Republicii Moldova.

Valeriu Saharneanu