Comisia Electorală Centrală anunţă că va asigura cu suficiente formulare de circumscripţie grupul de iniţiativă care se ocupă de colectarea semnăturilor pentru referendumul republican de modificare a Constituţiei astfel încât şeful statului să fie ales prin vot direct de către popor.

„CEC a dat curs solicitării de a suplini tirajul de liste de subscripţie, astfel, pe parcursul zilelor de joi şi vineri (4-5 februarie curent) vor fi eliberate grupului de iniţiativă alte 50 mii de file cu o capacitate de colectare a încă 2 milioane de semnături (câte 500 mii pentru fiecare chestiune preconizată a fi supusă referendumului)”, se spune într-un comunicat de la CEC.

Până în prezent, Comisia a eliberat grupului de iniţiativă 50 de mii de liste de subscripţie, cu o capacitate totală de colectare a 2 milioane 160 mii de semnături.

„După satisfacerea acestei solicitări de către CEC, la dispoziţia grupului de iniţiativă se vor afla 100 mii de liste de subscripţie, ceea ce înseamnă 4 milioane 160 mii de semnături ori câte 1 milion 40 de mii de semnături pentru fiecare chestiune preconizată a fi supusă referendumului”, precizează cei de la CEC.

Amintim că la protestul din 6 septembrie 2015, organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, manifestanţii au votat o proclamaţie care conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şi demiterea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii vor ca imunitatea parlamentară să fie limitată.

Pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei sunt necesare cel puţin 360 de mii de semnături pentru fiecare dintre cele patru chestiuni ale plebiscitului. Grupul de iniţiativă, din care fac parte peste 700 de oameni, are la dispoziţie cel mult trei luni pentru a le colecta.