Prin proiectul de lege se propune revenirea la alegerea şefului statului prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Totodată, autorii proiectului de lege propun ca preşedintele să poată fi demis „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care se încalcă prevederile Constituţiei, constatate de către Curtea Constituţională sau Curtea Supremă de Justiţie”.

Curtea a reţinut însă că demiterea preşedintelui pentru „fapte grave de încălcare a Constituţiei” este în sine criticabilă, deoarece este o sursă de confuzie şi ambiguităţi, atât privind conţinutul unor astfel de „încălcări” ale Constituţiei, precum şi sub aspectul procedurii şi autorităţii cu competenţa de constatare, precum şi a efectelor unor astfel de constatări.

Curtea a constatat că această prevedere consacră o confuzie între răspunderea juridică penală şi răspunderea politică a preşedintelui.

Magistraţii constituţionali au constatat că modificarea adusă articolului din Constituţie privind demiterea preşedintelui, prin atribuirea Curţii Supreme de Justiţie a competenţei de constatare a săvârşirii de către Preşedinte a faptelor grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, încalcă limitele de revizuire a Constituţiei.

Curtea a conchis că propunerea legislativă privind revizuirea Constituţiei nu poate fi înaintată spre examinare Parlamentului. Avizul Curţii este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că PLDM a anunţat la începutul acestei luni că a semnat iniţiativa legislativă de modificare a Constituţiei astfel ca preşedintele Republicii Moldova să fie ales direct de către popor. Liberal-democraţii spuneau că acesta va fi un test pentru deputaţi, după ce preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a expus disponibilitatea majorităţii parlamentare de a susţine desfăşurarea Referendumului. Ulterior, socialiştii s-au alăturat PLDM şi şi-au depus semnăturile pe proiectul de lege privind modificarea Constituţiei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.