Prevederea se conţine într-un proiect de lege privind amendarea Regulamentului Parlamentului, propus de fracţiunea PLDM.

Deputaţii liberal-democraţi consideră că astfel va fi asigurată o participare mai activă a opoziţiei parlamentare la întocmirea ordinii de zi a şedinţelor de plen.

Proiectul prevede instituirea unui mecanism care să asigure includerea şi examinarea proiectelor de legi şi altor chestiuni propuse de către opoziţia parlamentară, precum şi organizarea unor şedinţe plenare dedicate expres discutării acestora.

În acelaşi timp, propunerile deputaţilor neafiliaţi din opoziţie pot constitui până la 10% din proiectul ordinii de zi a acestor şedinţe.

Potrivit autorilor, argumentul de bază pentru elaborarea proiectului constă în susţinerea bunelor practici europene în materie de drept, prin recunoaşterea rolului opoziţiei pentru funcţionarea democraţiei. 

La elaborarea proiectului de lege a fost analizat un şir de documente şi recomandări ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Comisiei de la Veneţia, dar şi practica legislativă a mai multor state europene: Franţa, Lituania, Georgia, Marea Britanie, Canada, Norvegia etc.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Biroul permanent al Parlamentului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.