Reprezentanţii Delegaţiei UE spun că asistenţa financiară acordată de UE are drept scop promovarea reformelor sectoriale în mai multe domenii prioritare, însă din motiv că nu au fost înregistrate progrese suficiente în reformarea Procuraturii, sprijinul financiar a fost blocat. „Având în vedere situaţia social-economică din Republica Moldova, îndemnăm cu această ocazie autorităţile moldoveneşti să gestioneze resursele cu diligenţă, în interesul tuturor cetăţenilor din Republica Moldova. Reforma organelor procuraturii precum şi lupta împotriva corupţiei din cadrul sistemului judiciar ar trebui să fie abordate într-un mod prioritar”, se spune în concluziile Consiliului privind Republica Moldova din 15 februarie 2016”, se arată în mesajul Delegaţiei UE la Chişinău. Această ştire a acumulat circă 30 de mii de vizualizări.

Un alt material care a fost accesat de peste 20 de mii de ori este cel în care este prezentată activitatea Platformei Demnitate şi Adevăr la un an de la lansare.

 „Un grup de personalităţi din diferite domenii au ieşit în cadrul unei conferinţe de presă pentru a anunţa înfiinţarea Platformei DA. A urmat un dialog intensiv cu diverse segmente sociale care s-au solidarizat cu Platforma DA, au fost organizate o serie de pichetări şi proteste cu zeci de mii de cetăţeni revoltaţi. Totul a culminat cu o Mare Adunare Naţională, în cadrul căreia a fost format un Consiliu şi înfiinţat un Oraş al Demnităţii şi Adevărului în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, se arată în articol.

Interesul cititorilor Jurnal.md a fost atras şi de articolul în care este descris faptul că delegaţia UE a organizat o întâlnire între câţiva reprezentanţi ai Comisiei Europene, aflaţi la Chişinău pentru a examina starea de lucruri, şi liderii opoziţiei - Andrei Năstase, Maia Sandu, Igor Dodon şi Renato Usatîi. În cadrul întrevederii care a avut loc la sediul Delegaţiei UE, reprezentanţii opoziţiei le-au spus oficialilor europeni că actuala guvernare nu face decât să mimeze reformele şi că schimbarea poate avea loc doar prin alegeri anticipate.

 
Conform unui sondaj realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, partidele din actuala guvernare ar rămâne sub pragul electoral. PD a acumula 4,3%, PPEM -3,7%, PL-1,2%, iar PLDM 0,5%.

Un alt material realizat în baza aceluiaşi sondaj, prezintă faptul că ştirile JurnalTV - cele mai urmărite din ţară.

La întrebarea „La care dintre canalele moldoveneşti de televiziune obişnuiţi să priviţi ştirile?”, JurnalTV s-a clasificat pe primul loc, cu 22,4%. Pe locul doi s-a clasat Prime, cu 21,4%, iar locul trei este ocupat de Moldova 1, cu 13,7 la sută. Sondajul a mai arătat că doar 5,9% din cetăţeni obişnuiesc să urmărească ştirile la PublikaTV şi doar 1,5% la Canal 3.

În TOP-ul acestei săptămâni este prezentă şi ştirea în baza opiniei analistului politic de la Fundaţia Jamestown Vladimir Socor, care consideră că alegerile anticipate în Republica Moldova trebuie să aibă loc anul acesta, în caz contrar va fi prea târziu, iar scorul mic al Partidului Democrat în sondaje nu ar trebui să ne liniştească.

Potrivit analistului, oligarhul Plahotniuc, fiind conştient de slăbiciunea PD, va folosi partide-satelit pentru a atrage alegători, după modelul Edinaia Rossia, partidul lui Vladimir Putin, care are o formaţiune suficient de largă pentru a acomoda grupuri cu diferite viziuni.

Victor Ciobanu: Demisia lui Gurin, un gest adresat partenerilor externi; Guvernarea vrea să acceseze banii din exterior pentru că altfel se prăbuşeşte. Aceasta este ştirea care a acumulat pe 10 mii de vizualizări şi închide TOP-ul acestei săptămâni.

„În primul rând, aş remarca că demisia lui Gurin trebuia să aibă loc demult, chiar un an în urmă, pentru că este una dintre figurile simbolice care de fapt, au acoperit acel renumit jaf al secolului, împreună cu Drăguţanu şi Chetraru. Asta s-a cerut foarte demult şi de toată lumea. În aşa mod, mitul care a fost invocat acest an – mitul că funcţia de procuror general este intangibilă şi că mai are mut timp înainte – cade. Iată că astăzi s-a demonstrat că la o sugestie s-a realizat foarte rapid şi foarte simplu”, a explicat editorialistul.