„În primul rând, aş remarca că demisia lui Gurin trebuia să aibă loc demult, chiar un an în urmă, pentru că este una dintre figurile simbolice care de fapt, au acoperit acel renumit jaf al secolului, împreună cu Drăguţanu şi Chetraru. Asta s-a cerut foarte demult şi de toată lumea. În aşa mod, mitul care a fost invocat acest an – mitul că funcţia de procuror general este intangibilă şi că mai are mut timp înainte – cade. Iată că astăzi s-a demonstrat că la o sugestie s-a realizat foarte rapid şi foarte simplu”, a explicat editorialistul.

În context, Ciobanu a precizat că acest pas a fost întreprins pentru ca guvernarea să poată accesa banii din exterior. „Eu cred că în situaţia de acum, demisia lui Gurin nu putea fi evitată şi este în primul rând un gest adresat partenerilor externi, pentru că guvernarea vrea totuşi să acceseze banii din exterior pentru că altfel se prăbuşeşte. Iată că aceste cerinţe ale absolut tuturor partenerilor, ale ambasadelor, inclusiv scrisoarea premierului român, astăzi s-au realizat. Deci, în al doilea rând, asta ar fi un semnal pe intern, ca un pretext eventual pentru societatea civilă sau protestatari care vor mai dori să iasă în stradă – să le spună că noi deja facem reforme, chiar şi procurorul a fost demis. Aici este un semnal dublu, dar totuşi cel mai important este pentru exterior”, a specificat analistul.

„Urmează să vedem care vor fi următoarele demisii, dar şi cum va avea loc acel concurs anunţat de Gurin, precum că va fi unul public, transparent. După ce va fi înaintată figura noului procuror general, o să înţelegem dacă este această demisie doar una simbolică, care să demonstreze doar aparenţe, sau se va dori să se meargă pe reforme, însă în această privinţă sunt mai sceptic”, a continuat Victor Ciobanu.

Amintim că procurorul general, Corneliu Gurin, şi-a dat depus mandatul astăzi în plenul Parlamentului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.