„Ceea ce ţine de Legea Procuraturii, cred că nu este ultima lege în RM, pentru că din momentul în care RM în 1995 a acces în Consiliul Europei, una dintre condiţiile înaintate a fost reformarea Procuraturii, schimbarea ei din statutul pe care-l avea, dar şi-l mai are, dintr-o procuratură dictatorială a unui sistem comunist, într-o procuratură a poporului, care să apere drepturile omului”, a declarat Dolganiuc în cadrul emisiunii Ora Expertizei, de la JurnalTV.

Totodată, membrul Platformei DA a comentat demisia procurorului general, Corneliu Gurin, menţionând că nu crede că această plecare este una de onoare, mărturisind că finul lui Plahotniuc, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, poate numi un alt procuror sau să-i permită lui Gurin să-şi păstreze fotoliul. „În baza legii existente, finul lui Plahotniuc, Adrian Candu, va propune un alt procuror sau ar putea să rămână Gurin. Totul este calculat, între timp Plahotniuc şi-a asigurat puterea în mai multe instituţii, precum ar fi CSM. Procuratura rămâne la cheremul anumitor persoane. Procuratura rămâne comunistă, socialistă. Ea va fi bâtă politică aşa cum era pe parcursul uniunii sovietice, aşa cum era şi este pe parcursul a 25 de ani de independenţă”, a afirmat Dolganiuc.

Pe lângă acestea, analistul consideră că reformele pot fi înfăptuite doar de un procuror european, care nu va putea fi şantajat şi cumpărat.

„Reformele minore nu pot schimba nimic într-un stat captiv. Acum trebuie să fie pusă presiune internă şi externă ca să fie un procuror european. Totodată, insist ca la Banca Naţională să fie un guvernator european, pentru că doar o persoană imparţială, care nu este sub control politic şi financiar, neşantajabil, doar o persoană de asemenea anvergură ar putea să schimbe lucrurile în sistemul financiar-bancar şi în cel judiciar. RM are nevoie de o administrare externă, pentru a scoate justiţia din captivitate. Fără administrare externă nu avem nici o şansă. Atât timp cât ne vom juca în RM de-a democraţia, de-a integrarea europeană, nu avem nici o şansă pentru a obţine un succes palpabil”, a conchis Dolganiuc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.