Toată ave­rea fami­liei Reşe­t­ni­cov a fost obţi­nută de cei doi soţi până în 2009, când Artur era unul din­tre apro­pi­a­ţii fos­tu­lui preşe­dinte, Vla­di­mir Voro­nin. Pe de altă parte, lide­rul PCRM locu­ieşte într-un apar­ta­ment de peste 200 m.p. De favo­ru­rile din peri­oada de preşe­dinţie a „bene­fi­ciat” mai mult fami­lia sa, care a pus mâna pe tere­nuri care găz­du­iesc con­stru­cţii impre­sio­nante, gajate în decem­brie 2015 la banca fami­liei con­tra unor cre­dite de mili­oane. Chiar şi „pala­tul” fil­mat cu o dronă, acum o săp­tămână, se îna­lţă pe un teren care, la fel, apa­rţine fir­mei fami­liei Voro­nin.

Vla­di­mir Voro­nin, fos­tul şef al fos­tu­lui comu­nist Artur Reşe­t­ni­cov, l-a între­bat public pe acesta, acum două săp­tămâni, cum a făcut avere actu­a­lul depu­tat din Plat­forma Social-Democrată „Pen­tru Mol­dova”. Voro­nin a uitat, însă, că bogă­ţi­ile fami­liei Reşe­t­ni­cov au fost dobân­dite anume în peri­oada în care Artur era sub pro­te­cţia sa, fiind în staff-ul pre­zi­denţial, iar ulte­rior, în 2007-2009, în frun­tea Ser­vi­ci­u­lui de Infor­ma­ţii şi Secu­ri­tate (SIS).

Duelul declaraţiilor dintre doi foşti camarazi

În 2010, Voro­nin spu­nea că l-a des­co­pe­rit pe Reşe­t­ni­cov încă de pe când era stu­dent. Acesta a intrat în par­tid în 1998, iar ulte­rior, a deve­nit con­si­li­e­rul preşe­din­te­lui Voro­nin pe pro­bleme juri­dice. „Opt ani am lucrat împre­ună. Eram satis­fă­cut de acti­vi­ta­tea sa. E foarte bine pre­gă­tit, are gân­dire ana­li­tică”, spu­nea lide­rul PCRM des­pre cel pe care astăzi îl com­pară cu „şoa­re­cele Jerry” din cele­brul desen ani­mat, întrebându-se, tot­o­dată, de unde a luat acesta bani pen­tru „noua maşină, casa cu trei nive­luri şi alte bunuri”.

Răz­bo­iul din­tre Voro­nin şi Reşe­t­ni­cov a izbu­c­nit acum câteva săp­tămâni, după ce Reşe­t­ni­cov, împre­ună cu alţi 13 depu­taţi, a pără­sit fra­cţiu­nea PCRM, for­mând Plat­forma Social-Democrată „Pen­tru Mol­dova”. La înce­put de febru­a­rie 2016, Reşe­t­ni­cov i-a adre­sat lide­ru­lui PCRM o scri­soare des­chisă, prin care i-a amin­tit aces­tuia des­pre mai multe păcate din ulti­mii ani. În scri­soare, Reşe­t­ni­cov menţiona: „Nu mă voi com­para cu dvs. la bogă­ţie, sun­tem din cate­go­rii de gre­u­tate dife­rite” – alu­zie la fap­tul că lide­rul PCRM ar avea o avere mult mai mare decât a sa.

ZdG a ana­li­zat ave­rea actu­a­lu­lui depu­tat, care se arată a fi mai mare decât cea din decla­ra­ţi­ile de avere depuse, anual, de fun­cţio­na­rul Reşe­t­ni­cov. Depu­ta­tul, care a împli­nit recent 40 de ani, indică, în ultima sa decla­ra­ţie cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate, cea pe 2014, o casă de locuit de 189 m.p., un apar­ta­ment, două spa­ţii comer­ci­ale şi un auto­mo­bil Land Rover Fre­e­lan­der 2. Nici Voro­nin nu o duce mai rău, fami­lia şi apro­pi­a­ţii săi ges­tionând averi impre­sio­nante.

Reşetnicov, deputatul din casa de lux a soacrei

Depu­ta­tul Reşe­t­ni­cov evită să declare casa de lux din str. Dru­mul Vii­lor, în care, de fapt, locu­ieşte de mai mulţi ani, împre­ună cu soţia şi fiul lor. Tere­nul şi casa în care stă fami­lia Reşe­t­ni­cov sunt înre­gis­trate pe numele Liud­mi­lei Daţco, mama Alei Reşetnicov-Daţco, soţia depu­ta­tu­lui. Imo­bi­lul a fost con­struit, potri­vit loca­ta­ri­lor din zonă, în 2007 — 2009, când Artur Reşe­t­ni­cov era direc­tor SIS. Datele de la Cadas­tru con­firmă acest fapt.

Tere­nul pe care se îna­lţă casa a fost cum­pă­rat de Liud­mila Daţco pe 26 sep­tem­brie 2007, cu doar o lună îna­inte ca Reşe­t­ni­cov să fie numit direc­tor SIS. La scurt timp, bunul imo­bil de pe acel teren a fost demo­lat, iar în 2008 — 2009, acolo a apă­rut o casă modernă, cu două nive­luri, supra­ve­ghe­ată video. Procesul-verbal de rece­pţie finală a imo­bi­lu­lui datează din 31 decem­brie 2009, la trei luni de la demi­te­rea lui Reşe­t­ni­cov de la SIS. Acesta valo­rează, cadas­tral, 1,9 mili­oane de lei. Valoa­rea sa de piaţă este însă de peste 300 de mii de euro (6-7 mili­oane de lei).

Continuarea investigaţiei pe Ziarul de Gardă.