Potrivit documentului semnat de 16 legislatori, ministrul Apărării manifestă o atitudine iresponsabilă faţă de securitatea statului şi faţă de apărarea naţională, iar discursul său este îndreptat, exclusiv, spre aderarea Republicii Moldova la NATO şi unirea cu România.
 
Potrivit deputaţilor PCRM, această poziţie este promovată nu doar în ţară, ci şi în cadrul vizitelor oficiale în străinătate. „Chiar azi am citit un interviu în care Şalaru confirmă că noi, Moldova, suntem în război cu Rusia”, a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin.

De cealaltă parte, liderul PL, Mihai Ghimpu, a ţinut să-i ia apărarea ministrului Şalaru. „Nu încercaţi să faceţi dividende politice când ştiţi că nu aveţi dovezi. RM se află în război cu Rusia încă din 1992, când a ocupat teritoriul din stânga Nistrului. În loc să cereţi retragerea armatei ruse, dacă tot vă consideraţi statalişti, veniţi cu poveşti de felul că a spus cutare sau cutare. Domnul Şalaru îşi îndeplineşte corect misiunea de ministru”, a menţionat Ghimpu.

„Am fost preşedinte şi nu am ştiut că suntem în război. Şi ministrul, şi deputatul, care a spus că suntem în război cu Rusia, trebuie să treacă cu control la psihiatru. Asta e serios”, a venit cu replica Voronin.

„În calitate de coautori ai acestei moţiuni, suntem indignaţi de comportamentul unor miniştri. În condiţiile în care suntem un stat neutru, declaraţiile de aderare la NATO sunt anticonstituţionale. Ceea ce avem cu colegii şi fraţii din stânga Nistrului, această situaţie a fost creată de starea de spirit provocată de aşa-numiţii unioniştii din Frontul Popular în anii 90”, a spus Dodon.

„Sunt foarte liniştit de ceea ce fac. Dacă vă încurc, înseamnă că eu sunt puternic, iar voi sunteţi slabi. Rusia a ocupat acest teritoriu datorită frontiştilor, după logica voastră”, i-a răspuns Mihai Ghimpu.

Moţiunea urmează să fie dezbătută în plenul Parlamentului în cel puţin 14 zile.