Astfel a comentat analistul politic Vladimir Socor „declaraţia cu privire la stabilitatea şi modernizarea RM”, votată ieri de aşa-zisa majoritate parlamentară, prin care aceasta s-a angajat să promoveze reformele convenite cu partenerii de dezvoltare, să consolideze parcursul european al ţării, să creeze condiţii optime pentru investitorii străini, să aprobe un pachet legislativ privind reforma sistemului bancar etc.

„Este o încercare disperată de acoperi lipsa reformelor, regresul pe frontul reformelor. Pentru că în câteva săptămâni de când a fost votat guvernul, au avut loc o mulţime de regrese a reformelor şi au fost făcuţi mulţi paşi înapoi. Deocamdată nu există niciun semn că guvernul ar veni în întâmpinarea acelor condiţionări puse de Uniunea Europeană, de România, şi acelor revendicări ale Forumului Civic”, a menţionat Vladimir Socor.

De menţionat că declaraţia cu pricina, prezentată în legislativ de speakerul Andrian Candu, a stârnit ieri dezbateri aprinse între parlamentari. Liberal-democrata Maria Ciobanu l-a întrebat pe speaker „cum poate fi modernizat un stat capturat”, iar Candu, în replică, a atacat PLDM că de ce au refuzat să voteze pentru Guvernul Filip. Şi alţi liberal-democraţi, dar şi socialişti, au criticat dur iniţiativa semnării unei asemenea declaraţii, acuzând PD că nu implementează reformele şi doar fug „după osul cel mare”.

În apărarea lui Candu au sărit însă liderul PCRM, Vladimir Voronin, şi liderul PL, Mihai Ghimpu. Primul a îndemnat parlamentarii să se „consolideze” şi să nu uite că actualul Parlament este unul jubiliar, iar Ghimpu chiar şi-a ieşit din fire, apărându-l pe Candu. Acesta s-a dezlănţuit atacând liberal-democraţii, pe care i-a acuzat că au adus Moldova la sărăcie.

Declaraţia semnată de Andrian Candu, Dumitru Diacov, Mihai Ghimpu, Alina Zotea, Ion Apostol, Artur Reşetnicov, Violeta Ivanov, Ştefan Creangă şi George Mocanu, a fost în cele din urmă votată de majoritatea parlamentară.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.