Proiectul de lege privind reformarea Procuraturii Generale prevede că procurorul general va avea un mandat extins de 7 ani, în loc de 5, cum este în prezent. Totodată, acesta nu va mai fi numit de Parlament, ci de şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

În cadrul dezbaterilor, au fost aprobate câteva schimbări tehnice. Astfel, s-a stabilit că până pe 1 ianuarie 2017, toate procuraturile de sector vor fuziona şi va fi creată o singură procuratură. Totodată, preşedintele Comisiei Juridice Raisa Apolschii a anunţat că noua versiune a legii a rămas neschimbată după ce a fost definitivată tocmai la 28 octombrie. 

Totodată, liberalul Veaceslav Untilă a spus că unele aspecte din acest proiect de lege vin în contradicţie unele cu altele şi a propus ca la începutul documentului să fie menţionat că procuratura este o instituţie autonomă. Ulterior, propunerea a fost acceptată.

Deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac s-a arătat deranjat că a primit ordinea de zi seara târziu şi a fost nevoit să facă cunoştinţă cu acest proiect la miez de noapte.

Şi liberal-democratul Tudor Deliu s-a arătat deranjat că raportul pentru a doua lectură care fusese deja votat, a fost pus în din nou în discuţii, precizând că au fost prezentate 32 de amendamente ca până la urmă să fie acceptate 33 de modificări.

Amintim că la începutul acestei săptămâni şi în cadrul Şedinţei Comisiei Juridice au fost discuţii cu scântei din cauza acestui proiect. Discuţiile în contradictoriu din cadrul Comisiei parlamentare Juridice au început din primele minute ale şedinţei, când PLDM a propus scoaterea de pe ordinea de zi a amendamentelor prezentate pe ultima sută de metri. Ulterior, fracţiunea PLDM a părăsit sala fiind nemulţumită de introducerea pe ordinea de zi a mai multor amendamente la Proiectul legii cu privire la Procuratură, care în viziunea liberal-democraţilor, dar şi a reprezentanţilor societăţii civile, schimbă conceptul iniţial al reformei. Unele modificări au fost propuse de PD şi susţinute de procurorul general.

Proiectul de lege cu privire la Procuratură a fost aprobat în prima lectură în luna mai 2015.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.