„Credeţi în această declaraţie? Cum poate fi modernizat un stat care este capturat?”, l-a întrebat deputatul PLDM Maria Ciobanu.

Preşedintele Parlamentului a evitat însă să răspundă la întrebarea legislatorului liberal-democrat, atacând în schimb fracţiunea PLDM că a refuzat să voteze Guvernul Filip. „Chiar cred cu desăvârşire în această declaraţie. Cred că deputaţii care au stat aici pe 20 ianuarie şi şi-au asumat guvernarea sunt cei care cu adevărat iubesc ţara, nu cei care au pus mai presus interesele de partid”, a spus Candu, referindu-se la deputaţii transfugi din PLDM şi PCRM care au votat Guvernul Filip. 

„Cred că precedentele guvernări au făcut multe greşeli, s-au atacat în coaliţii pentru o luptă nesănătoasă. Au greşit crezând că o guvernare bună înseamnă că trebuie să se împartă domenii şi instituţii. N-o să ezit să-mi asum greşelile personale, că atunci când puteam să spun un „nu” mai tare nu am făcut-o”, a adăugat Candu.

Replica Mariei Ciobanu nu s-a lăsat aşteptată. „Ceea ce aţi făcut la miezul în nopţii a fost uzurparea puterii de stat. Aţi format o majoritate parlamentară monstruoasă. N-o să modernizaţi nimic. Anume voi, cei din PD, aţi luptat pentru osul cel mare, în niciun minister nu aţi făcut vreo reformă”, a spus deputatul liberal-democrat.

În altă ordine de idei, socialistul Vasile Bolea l-a întrebat pe Andrian Candu dacă această declaraţie va ridica nivelul de încredere a populaţiei în Parlament, în condiţiile în care instituţiile de stat se bucură de cea mai puţină încredere în rândul populaţiei. „Sondajele sunt bune, dar alegerile sunt cel mai bun sondaj”, a răspuns Candu.

Aici a intervenit liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu. „Aţi demonstrat că votul politic nu prea contează pentru unii şi aţi arătat cum poţi să faci ca să ai cât mai multe după alegeri”, a spus Deliu, referindu-se la aşa-zisa majoritate parlamentară, formată dintre PD şi deputaţii transfugi. 

În apărarea lui Candu a sărit liderul PCRM, Vladimir Voronin. „Ar fi bine să ne consolidăm în numele poporului, să facem ceea ce este necesar şi ce cere azi de la noi societatea. Să demonstrăm că actualul Parlament care este unul jubiliar, de legislatura a XX-lea, poate face faţă lucrurilor”, a spus Voronin.

După Voronin, şi liderul PL, Mihai Ghimpu, s-a grăbit să-l apere pe Candu. Acesta s-a dezlănţuit atacând liberal-democraţii.

„Aţi adus Moldova la sărăcie. Toţi cei din Parlament aţi fost la guvernare. Straniu e că cei care au contribuit cu tăcerea lor ca şeful lor să fure Vama, Fiscul, azi sunt cu mâinile dezlegate. Această declaraţie este o intenţie să schimbăm lucrurile. Nu prin declaraţii sau mitinguri care să blocheze construcţiile. Cine a sărăcit ţara, domnilor din dreapta mea? Cine a furat miliardul? Şeful vostru de pe Bernardazzi. Probe au fost prezentate de procurorul general şi vor mai fi prezentate. Cum zice poporul rus: „Cia bî korova mîceala, a tvoia bî molceala?”, a spus Ghimpu.

Declaraţia semnată de Andrian Candu, Dumitru Diacov, Mihai Ghimpu, Alina Zotea, Ion Apostol, Artur Reşetnicov, Violeta Ivanov, Ştefan Creangă şi George Mocanu, a fost în cele din urmă votată de majoritatea parlamentară.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.

Vă prezentăm mai jos textul declaraţiei: