„Suntem într-o situaţie care este strigătoare la cer, când actuala majoritatea guvernamentală, după bunul ei plac, modifică şi adoptă legile din mers, adoptă alte proceduri decât cele stabilite de legi. Trebuie să fim mai vigilenţi, adică trebuie să aducem la cunoştinţă cetăţenilor şi societăţii civile despre aceste acţiuni”, a adăugat Tudor Deliu.

În context, politicianul a explicat de ce a fost încălcată procedura de avizare a acestui proiect de lege, prezentând mai multe date cu privire la acest subiect. „Pe 11 iulie 2013, a fost constituit un grup de lucru din mai mulţi membri. Tot în acest an, grupul a purces la elaborarea proiectului, s-a lucrat aproape doi ani. În mai 2015, proiectul de lege cu numărul 202 a fost înregistrat. Pe 28 mai a fost adoptat în prima lectură, după prima lectură Comisia Juridică a recepţionat amendamentele şi în câteva şedinţe au examinat peste 60 de amendamente. Pe 28 octombrie 2015, Comisia a aprobat raportul pentru lectura a doua. Membrii comisiei au decis cu majoritatea voturilor să propună proiectul de lege pentru aprobare. Însă lucrurile nu au fost aşa să fie. Pe 19 februarie, deputaţi din Comisia Juridică numiri şi imunităţi au primit ordinea de zi, unde era inclusă chestiunea cu privire la acest proiect de lege. Am contactat colegii să aflu dacă există temei ca să fie pus din nou în discuţie, am aflat că sunt nişte amendamente, dar nu le-am primit. Pe 22 februarie comisia, fiind programată pentru 23 februarie, la ora 16 ne-au distribuit o sinteză cu 32 de amendamente”, a subliniat deputatul.

„Rezultatul dezbaterilor amendamentelor, care au fost înaintate cu încălcarea prevederilor legale, s-a încălcat flagrant procedura de adoptare a actelor legislative. Respectiv, fracţiunea PLDM se va adresa misiunilor diplomatice din Republica Moldova, tuturor experţilor şi instituţiilor care activează pe teritoriul ţării, inclusiv societăţii civile pentru a compara proiectul care a fost perfectat şi redactat pentru a doua lectură şi cel care o să-l vedem când va fi inclus în şedinţa de plen a Parlamentului”, a adăugat reprezentantul fracţiunii.

Totodată, parlamentarul spune că deputaţii liberali şi transfugii de la PCRM au votat aceste amendamente, chiar dacă anterior nu au făcut acest lucru. „În decembrie, la Biroul Permanent al Parlamentului a fost inclus proiectul cu privire la Procuratură, pentru a fi adoptat în a doua lectură. În urma discuţiilor, domnul Ghimpu a fost foarte nedumerit de ce am inclus acest proiect în ordinea de zi, deoarece el nu corespunde normelor şi că procedura de alegere a procurorului general este alta decât în actuala prevedere legală, adică va fi selectat de către CSM, iar mai apoi numit de preşedinte, dar asta necesită modificarea Constituţiei. Pentru a calma spiritele, noi, membrii biroului, am decis să nu-l includem în ordinea de zi. Cel mai interesant este că în procesul de discuţie a amendamentelor pentru prima şi a doua lectură, deputaţii PL şi deputaţii din fracţiunea PCRM nu au votat, însă ieri aţi văzut cât de cuminţei erau aceşti deputaţi şi veneau cu argumente şi au votat cuminţei”, a menţionat Tudor Deliu.

Amintim că discuţiile în contradictoriu din cadrul Comisiei Juridice au început din primele minute ale şedinţei, când PLDM a propus scoaterea de pe ordinea de zi a amendamentelor prezentate pe ultima sută de metri. Ulterior, fracţiunea PLDM a părăsit sala fiind nemulţumită de introducerea pe ordinea de zi a mai multor amendamente la Proiectul legii cu privire la Procuratură, care în viziunea liberal-democraţilor, dar şi a reprezentanţilor societăţii civile, schimbă conceptul iniţial al reformei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.