„Aceste schimbări dau de râpă întreaga activitate a grupului care a lucrat un an de zile la proiect", a declarat vicepreşedintele comisiei, Tudor Deliu. 

Discuţiile în contradictoriu au început din primele minute ale şedinţei când PLDM a propus scoaterea de pe ordinea de zi a amendamentelor prezentate pe ultima sută de metri.

„Aseară la ora 6 au aparut nişte amendamente fără autor, deci cu încălcarea prevederilor Regulamentului Parlamentului deoarece cunoaştem că după adoptarea în prima lectură sunt zece zile când pot fi înaintate amendamente.  Au trecut câteva luni. Să nu încercăm să ne jucăm de-a „selsovetul”. Nu ştiu de ce s-a făcut în fug”, afirmă Tudor Deliu.

Şefa Comisiei Juridice, deputatul PD Raisa Apolschii are însă o altă opinie. „Între timp au mai venit amendamente care vin să îmbunătăţească proiectul de lege şi cred eu că nu este nicio încălcare a regulamentului, atunci când în perioada până la şedinţa în plen în comisie se mai examinează înca o dată acest proiect”, a spus Apolschii.

Discuţii aprinse a provocat un articol ce se referă la crearea unei Procuraturi pentru cauze speciale, care să se ocupe de cazuri de rezonanţă. Legislatorul PD Sergiu Sîrbu a propus ca această instituţie să se numească "Procuratura pentru combaterea crimei organizate". De fapt, Sîrbu a propus acest amendament şi anul trecut, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiind dezbătut cu scandal. 

De fapt, Sîrbu a propus acest amendament şi anul trecut, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiind dezbătut cu scandal.

Amendamentul a fost votat de PD, de fostul liberal-democrat Nae Simion Pleşca şi doi legislatori care au părăsit recent PCRM-ul. În semn de protest, deputaţii PLDM au părăsit şedinţa.

Proiectul de lege cu privire la Procuratură a fost aprobat în prima lectură în luna mai 2015 şi prevede că procurorul general va avea un mandat de 7 ani, în loc de 5, cât este în prezent. Totodată, acesta nu va mai fi numit de Parlament, ci de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Modificarea mecanismului de numire a procurorului general intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei, în care este indicat faptul că această competenţă îi revine Parlamentului.

Dispoziţiile vor intra în vigoare doar în cazul în care legea supremă va fi modificată, iar pentru asta sunt necesare cel puţin 68 de voturi în legislativ.