Asta i-au spus coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj şi Ögmundur Jonásson, preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Experţii europeni care efectuează o vizită de documentare în Republica Moldova au discutat, în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului, despre evoluţiile social-politice şi economice din ţara noastră, funcţionarea instituţiilor democratice şi acţiunile imediate de avansare a Republicii Moldova în implementarea reformelor.
 
La rândul său, speakerul Andrian Candu le-a spus oficialilor europeni că printre priorităţile sesiunii de primăvară a Parlamentului sunt pachete legislative importante prin care Republica Moldova să depăşească o serie de provocări cu care se confruntă. 
 
Chiar la prima şedinţă urmează să aprobăm Legea cu privire la Procuratură, în lectura a doua. Pentru primele şedinţe ale Parlamentului din sesiunea de primăvară avem pregătite pentru discuţii şi aprobare circa 50 de proiecte de acte legislative, între care pachetul financiar-bancar, pachetul energetic, pachetul de integritate”, a spus Andrian Candu.

În context, amintim că anume miniştrii delegaţi de PD în Guvernul Gaburici au boicotat pachetul de legi cu privire la reformarea Comisiei Naţionale de Integritate şi a sistemului de declarare a averilor şi intereselor de către persoanele care deţin funcţii publice şi de demnitate publică.
 
Un subiect al discuţiilor l-a constituit condiţiile de detenţie preventivă a ex-premierului Vlad Filat şi a fostului deputat Grigore Petrenco. Serviciul de presă al Parlamentului nu oferă însă detalii despre concluziile coraportorilor APCE.

Precizăm că ieri grupul Petrenco a fost plasat în arest la domiciliu sub garanţiile deputaţilor PSRM. Potrivit informaţiilor, cererea a fost depusă săptămâna trecută, însă ieri magistraţii de la Judecătoria Râşcani au organizat o şedinţă ad-hoc.

Grigore Petrenco a declarat că această acţiune a fost întreprinsă pentru a arunca praf în ochi raportorilor APCE şi pentru a nu permite acestora să comunice cu ei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.