Declaraţiile aparţin preşedintelui Asociaţiei Expert Forum de la Bucureşti, Sorin Ioniţă, şi au fost făcute în cadrul emisiunii "Orizont european" de la TVR. 

În cadrul emisiunii au fost abordate mai multe probleme de interes major din Republica Moldova. Reprezentantul societăţii civile din România se arată şocat de felul în care decurge ancheta în cazul jafului masiv din sectorul bancar.

„În Letonia a fost penalizată o bancă, şi chiar şi o persoană a fost sancţionată într-un proces judiciar din cauza acestui furt a miliardului din Moldova. În schimb, în Moldova nu s-a întâmplat nimic. Această chestiune este îngropată într-o mare de vorbe. Sunt oameni care au participat într-un mod foarte activ, cum ar fi primarul de Orhei, Ilan Shor. El chiar e denunţător. Este halucinant ce se întâmplă, bine eşti denunţător, dar tu în continuare eşti primar şi gestionezi bani publici? Este limpede că cu actuala conducere la Procuratură şi CNA nu există nicio credibilitate în acest proces. Degeaba l-au arestat pe Filat. Nimeni nu crede ce se întâmplă când vezi această diferenţă de tratament”, a declarat Sorin Ioniţă.

În aceste condiţii se impun demisii, subliniază expertul de la Bucureşti. Sorin Ioniţă se arată surprins şi de felul în care sunt organizate concursurile în instituţiile publice de la Chişinău.

O intervenţie a avut-o şi directorul Institutului de Politici Publice Arcadie Barbăroşie, care a vorbit despre revendicările înaintate guvernării de către participanţii la Forumul civic.

Că există un control la Chişinău o spune şi preşedintele Asociaţiei Expert Forum, care conchide că autorităţile din Moldova sunt prea relaxate în condiţiile crizei.

Cei vizaţi în cadrul emisiunii nu au comentat, deocamdată, declaraţiile.