„Nu cred că această guvernare este pe bune interesată de proiectul unirii. Dar, aşa cum spuneam, această guvernare prinsă la colţ acceptă şi unionismul, parcă îl acceptă, şi pretind că sunt pro-europeni, deşi au furat, aşa cum menţionam, cu miliardele. (…) Dacă totuşi Mihai Ghimpu, care este parte a guvernării, dacă Vlad Plahotniuc, care în secret le spune că nu ar fi împotrivă şi ar putea promova ideea unirii, atunci să facă efortul. Scoateţi din Constituţie clauza privind depunerea jurământului, astfel încât înalţii funcţionari din Republica Moldova să nu fie legaţi cu acest legământ de a servi suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova”, a declarat reprezentantul Platformei DA la Europa Liberă.

„Democraţii conduşi de Vladimir Plahotniuc reprezintă o enigmă în sine, pentru că oficial cel puţin ceea ce spune Marian Lupu este: limba moldovenească, independenţa Republicii Moldova, nici vorbă de unire. Pe de altă parte, vedem din surse mai ascunse că unul din liderii liberalilor, Veaceslav Untilă, a declarat la o întâlnire cu staff-ul Partidului Liberal din Cahul, chiar zilele acestea, că democraţii îi asigură pe liberali că ei vor fi cei care vor forja în viitor unirea. Deci, există tot felul de mesaje care lasă mai multă ceaţă în această problemă a unirii”, a adăugat Boţan.

Expertul politic afirmă că liberalii îmbrăţişează ideea unirii cu România doar în momente oportune, dar când lucrurile sunt calme, aceştia uită de unire. Or discursurile unioniste ale liderilor PL, tot mai dese în ultima perioadă, au legătură cu poziţia proastă din sondaje a liberalilor. Pe de altă parte, ei văd că acest curent unionist este în ascensiune - 20% din cetăţenii Republicii Moldova ar agrea unirea imediată cu România.

„Avem unioniştii oscilanţi şi mă refer, în primul rând, la domnul Mihai Ghimpu, care spune că unirea nu aduce voturi, de aceea, când e momentul oportun, invocă necesitatea unirii; atunci când lucrurile sunt mai calme, uită de unire. (...) Ei şi-au erodat imaginea şi acum îmbrăţişează de o manieră ostentativă, aproape, ideea unirii.”, a menţionat Igor Boţan.

Expertul politic consideră că aceste discuţii despre unirea cu România trebuie să fie purtate la modul serios şi că acest proiect are nevoie de o foaie de parcurs.

„Timp de 25 de ani, în afară de sensibilizarea opiniei publice, în afară de marşuri şi comemorări de date, nu am văzut absolut nimic consistent care ar putea cel puţin convoca un forum cu experţi, cu politicieni de la Chişinău şi de la Bucureşti care, pur şi simplu, să stea la o masă şi să discute şi să ne spună nouă, cetăţenilor, cât de realist este. Am văzut tinerii unionişti pe care îi consider oameni sinceri, cărora deocamdată le lipseşte experienţa, dar care pot depune eforturi. Şi dacă vor ca efortul lor să fie consistent, trebuie să aibă în faţă ceea ce se numeşte condiţiile preliminare şi elementele de bază pentru scrierea unei foi de parcurs care să fie urmată”, a conchis Igor Boţan.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.